Arazi mülkiyetinin maddi kapsamı
Material content of land property
  1. Tez No: 423039
  2. Yazar: AYŞE MERVE BELGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAMLA GÜRPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Mülkiyeti, Maddi Kapsam, Bütünleyici Parça, Eklenti, Yapılar, Bitkiler, Kaynaklar, Haksız Yapı, Taşkın Yapı, Taşınır Yapı, Üst Hakkı, Mecra, Taşınır Bitki, Yeraltı Suları, Land Property, Material Content, Integral Part, Appurtenance, Constructions, Plants, Sources, Unjust Construction, Excessive Construction, Movable Construction, Superficies, Conduit, Movable Plants, Undergroundwater
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Arazi mülkiyetinin maddi kapsamı, arazinin yatay ve dikey kapsamı sınırları içerisinde bulunan unsurlardan hangilerinin arazi mülkiyetine dâhil olacağını belirlemektedir. Türk Medeni Kanunu'nun 718. maddesinin ikinci fıkrasına göre yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar, bitkiler ve kaynaklar arazi üzerindeki mülkiyetin kapsamında yer almaktadır. Bu unsurlar arazi mülkiyetinin kaderine tâbidir. Arazi mülkiyetine tâbi unsurların belirlenmesi, arazi ile ilgili hukuki işlemlerin arazideki unsurların hangilerini kapsamına alacağının belirlenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle arazi mülkiyetinin kapsamında yer alan unsurların belirlenmesi gerektiği kadar, kapsam dâhilinde sayılmayan başka bir deyişle arazi mülkiyetinin maddi kapsamının istisnaları olarak kabul edilen unsurların da ele alınması gerekir. Arazi mülkiyetinin maddi kapsamına dâhil olan yapılar, bitkiler ve kaynaklar arazinin bütünleyici parçası sayılmaktadırlar. Bu tez kapsamında bütünleyici parça kavramı, arazinin bütünleyici parçası sayılan yapılar, bitkiler ve kaynaklar ile maddi kapsama dâhil olmayarak istisna teşkil eden unsurlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The material content of land property indicates which the elements that will be included in land property which are in the horizontal and vertical content of the land. According to the Article 718, second paragraph of Turkish Civil Code, excepting legal restrictions, constructions, plants and sources, excepting legal restrictions, are in the content of land property. These elements are subject to the legal fate of land property. Determination of the elements subject to land property is important in order to identfy which elements in the land will be included in the legal transactions related to land. Therefore besides the necessity to determine the elements in the content of land property; the elements exclusive of the content, in the other words, the elements which are accepted as exceptions of the material content of land property, shâll be taken into account. Constructions, plants and sources which are involved in the material content of land property are regarded as the integral part of the land. Within the scope of this thesis; the concept of integral part, constructions that are considered as the integral part of the land, plants, sources and the elements, which constitute an exception in scope of the material content are researched.