Ticari açıklık açısından büyüme ve yakınsama: APEC ülkeleri üzerinde bir uygulama
In term of trade openess economic growth and convergence: An application on APEC countries
  1. Tez No: 423062
  2. Yazar: SAID AZİZULLAH SADAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ EGELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari Açıklık, Büyüme, Yakınsama, Trade Openness, Economic Growth, Convergence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Ülkeler ve bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik gelişmişlik farklılıklarının, zaman içerisinde azalıp azalmayacağı konusu, ekonomi alanyazında önemli bir yere sahiptir. Bu farklılıkların belirlenmesinde, başta kişi başına GSYİH rakamları ve GSYİH değişim katsayıları olmak üzere, ekonomik ve sosyal farklılıkları ve yapısal farklılıkları ortaya koyan değişkenler kullanılabilmektedir. Bu farklılıkların arttığı ya da azaldığı, incelenen bölge ya da ülkelerin birbirine yaklaşması ya da uzaklaşması ile açıklanabilmektedir. Çalışmanın amacı, ülkeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının boyutunu gösteren yakınsama hipotezinin geçerliliği, APEC üyesi 19 ülke üzerinde araştırılmıştır. Yakınsama hipotezi 1970-2012 dönemine ait yıllık verilerle genelleştirilmiş momentler yöntemi (GMM) kullanılarak test edilmiştir. APEC ülkeleri için ekonometrik model tahminleri yapılırken“Tüm Ülkeler”,“Büyük Ülkeler”ve“Küçük Ülkeler”olarak gurplandırılmıştır. Serilerle ilgili model tahminleri yapılmadan önce, tüm grupların durağanlık durumları Im, Pesaran ve Shin (2003), ADF- Fisher Chi-square ve PP - Fisher Chi-square panel birim kök testleri yardımıyla araştırılmıştır ve elde edilen bulgular tablolar halinde sunulmuştur. Tüm gruplar için ayrı ayrı GMM yöntemi kullanılarak modeller kurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre,“Tüm Ülkeler”ve“Büyük Ülkeler”için yakınsamanın geçerliliği tespit edilirken,“Küçük Ülkeler”için ıraksamanın varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In terms of socio-economic disparities between countries and regions, where the subject is being reduced over time, and has an important place in the economic literature. These differences in the determination, especially GDP per capita and GDP figures coefficients of variation, including economic and social disparities revealed structural differences and the variables can be used. These differences increased or decreased and by convergence of the investigated region or a country may be described or by elimination. The purpose of this study, the validity of the convergence hypothesis, which showing the size of disparities between countries and regions is investigated by 19 APEC member countries. Before making modeling we classified the APEC member countries as“All Member Countries”,“Large Economies”and“Small Countries”for each group as of method, generalized method of moments (GMM) panel data analysis used by annual data for 1970-2012 to test convergence hypothesis. Based on GMM tests results“All Member Countries”and“Large Countries”are converging. However, the evidence shows that there is diverging in“Small Countries”.