Bâkî Dîvânı'nda kültür unsurları
Cultural elements Bâkî's Di̇van
- Tez No: 423172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİ ÖZEROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bâkî Dîvânı, 16. yüzyıl, kültür unsurları, Bâkî Dîvânı, 16th century, cultural elements
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmada, 16. yüzyıl Dîvân şiirinin önemli bir temsilcisi olan Bâkî'nin Dîvân'ında yer alan kültür unsurları incelenmiştir. Bu çalışmayla, Bâkî'nin yaşadığı ihtişamlı dönemin kültürel havası yansıtılmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmada, Sabahattin Küçük tarafından hazırlanan Bâkî Dîvânı Tenkitli Basım isimli eser kaynak alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde konuya hazırlık yapıldı. İkinci kısmında kültür hakkında bilgi verildi. Üçüncü bölümde Bâkî'nin hayatı, sanatı ve eserleri incelendi. Çalışmanın asıl bölümünü oluşturan manevî kültür bölümünde; dîn, tasavvuf ve toplum konuları, alt başlıklarıyla incelendi; maddî kültür kısmında ise inşâî unsurlar, imâlî unsurlar, diğer maddî unsurlar ve tabiat başlıkları ve bunların alt başlıkları ele alındı. Sonuç bölümünde genel bir değerlendirme ve öneriler yapıldı. Kaynakçada ise çalışma esnasında yararlanılan eserler verildi.
Özet (Çeviri)
In this study, The cultural elements in Dîvân of Bâkî who is an important representative of Ottoman Poetry in 16th century were analyzed. While doing this, It was tried toreflect the cultural atmosphere of the deluxe era that Bâkî lived in. I this study, The work called“Bâkî Dîvânı”prepared by Sebahattin Küçük was used as a reference. The preparation for the subject was made in the prologue of the study. The information about the culture was given in the culture part. Bâkî's life, art and Works were analyzed in the thirt part. In the Moral Culture part which is the essence of the study, The subjects of religion, sufism and the society were analyzed with their bottom booms; howeuer, in the material culture part, the constructional, productional, other material, natural elements and their bottom booms were dealt with. In conclusion, a general evaluation and suggestions were put forward. In bibliography, the Works used in the study were given.