Nirxandina pirtûka Hînkirina Kurdî: Hînker -Li gorî nêrînên xwendekar û mamosteyan-
Kürtçe öğretim kitabı Hînker'in öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
  1. Tez No: 423252
  2. Yazar: ŞEHMUZ KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİRHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hînker, Kurdi-Der, Kürtçe öğretimi, öğretmen ve öğrenci görüşleri, Hînker, Kurdi-Der, Kurdish teaching, teachers and studensts' opinions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ders kitabı olarak Hinker adlı kitabı kullanan öğrenci ve öğretmen görüşlerine göre adı geçen kitabı dil öğretimi yönünden değerlendirmektir. Araştırma, İstanbul Kürt Enstitüsü, Kurdi-Der Merkez (Diyarbakır) ve Kurdi-Der Van Şubesi'nde çalışan Kürtçe öğretmeni (N=20) ve eğitim gören öğrenciler (N=104) ile yapılmıştır. Araştırmanın veriler öğrenci ve öğretmenlere yönelik hazırlanan anketlerle elde edilmiştir. Anketler araştırmacı tarafından hazırlanmış ve pilot çalışma yapılarak da geliştirilmiştir. Anketlerde kişisel bilgi soruları ve kapalı uçlu (5'li likert tipi derecelendirilmiş) sorular yer almaktadır. Anketlerin güvenirlik analizleri için madde-toplam korelâsyonu ve cronbach alfa (α) iç tutarlık katsayısı dikkate alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS-18 programında analiz edilmiştir. Verilerin yüzde (%), frekans (f) ve aritmetik ortalama ( X) değerleri çıkartılmıştır. Ortalamalar arasındaki farklılık analizleri için ilişkisiz örneklem T-testi, tek yönlü varyans (ANOVA), Scheffe ve Kruskall Wallis-H (KWH) testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlar 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin Hinker'in bazı yetersizliklerini ifade etmelerine rağmen genel olarak olumlu değerlendirmeler yaptıkları tespit edilmiştir. Ancak aynı eserin öğretmenler tarafından eksik ve yetersiz görüldüğü ortaya çıkarılmıştır. Son bölümde, araştırmanın sonuçları verilmiş ayrıca öğrenci ve öğretmen görüşleri arasındaki farklılıklar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general aim of this research is to evaluate Hinker, in terms of language teaching on the basis of opinions of students and teachers who use it as coursebook. The research has been carried out with teachers (N=20) an students (N=104) of Istanbul Kurd Institute, Kurdi-Der Central Office (Diyarbakır) and Kurdi-Der Van Office. The research data has been gained via questionnaire which have been prepared for teachers and students. The questionnaires have been prepared and developed by researcher. The questionnaire consists of demographic characteristics and close ended (licert type scale) questions. The reliability of the questionnaire was provided by means of Item-Total Correlation and Cronbach Alpfa (α). The obtained data were evaluated by using SPSS–18. The percentage and frequency values of the data were worked out and evaluated by means of T-test, one-way ANOVA, Scheffe and Kruskall Wallis-H (KWH) statistical test techniques. The obtained results were assessed at the level of 0,05, and turned out to be significant. It has been seen that in spite of pointing its insufficiencies, Hinker has been evaluated positively by the students. However Hinker has been evaluated negatively and it has been seen insufficient by the teachers. In the last section the general results of the research have been given along with the difference between the students' and teacher's opinions.