Nirxandina helbestên Fêrîkê Usivbi peywendîya bikaranîna hêmanên folklorê
Folklor unsurlarının kullanımı bağlamında Fêrîkê Usıv şiiri
- Tez No: 765920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fêrîkê Ûsiv, şiir, folklor, folklor unsurları, Fêrîkê Ûsiv, poem, folklore, folklore elements
- Yıl: 2019
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Fêrîkê Ûsiv'ın şiirlerinde kullanılan folklor unsurlarını ve folklorun tesirini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu doğrultuda Fêrîkê Ûsiv'ın 7 şiir kitabı (Çavkanî, Gula Elegezê, Lîrîka, Ûsivê Nevîya, Narê, Hesretdefter, Dinya Delal) incelenmiştir. Fêrîkê Ûsiv, şiirleriyle Kürt edebiyatında henüz yeteri kadar tanınmamış ve Kürt şairlerin şiirlerinde folklor unsurlarının kullanımı üzerine yeterince akademik çalışmalar yapılmamıştır. Bu çalışmada Fêrîkê Ûsiv şiirleri üzerine folklorik bir okuma yaptık, folkloru sevme ve folklordan yararlanma nedenlerini tespit ettik, şiirlerinde folklor unsurlarını kullanma bilincini izah ettik. Fêrîkê Ûsiv, daha çok modern bir şair olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın neticesinde Ûsiv'ın kendi köyüne manidar dönüşü, şiirlerinde folklor unsurlarını kullanması ve folklorun bariz etkisi, şiirinin halk şiirinden modern şiire geçişte bir köprü görevi gördüğü sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
This study is prepared fort he aim of specifying folklore elements and folklore effects which are used in Fêrîkê Ûsiv's poems. Threfore, seven poetry books (Çavkanî, Gula Elegezê, Lîrîka, Ûsivê Nevîya, Narê, Hesretdefter, Dinya Delal) of Fêrîkê Ûsiv have been analyzed. Fêrîkê Ûsiv hasn't yet well-known in the Kurdish literature with his poems and academic studies on the use of folklore in the poems of Kurdish poets hasn't been made up yet. In this research, we have made a folkloric reading on the poems of Fêrîkê Ûsiv, identified the reasons for loving and using folklore and explained the consciousness of using the elements of folklore in his poems. Fêrîkê Ûsiv is identified as a modern poet. As a result of this work, we have reached the conclusion that Ûsiv's poet acted as a bridge from folk poetry to modern poetry with the impact of returning to his own village meaningfully and using elements of folklore.