Finansal başarısızlıkların Altman Z ve bulanık mantık (ANFİS) yöntemi ile tespit edilmesi: Teknoloji ve tekstil sektöründe bir uygulama (2006-2013)
Identifying financial failures by using Altman Z with fuzzy logic technique: An implementati̇on on technology and textile sector (2006-2013)
- Tez No: 423348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ANFIS, İşletme Başarısızlık Tahmini, Teknoloji Sektörü, Tekstil Sektörü, Altman Z Skoru
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı ve artan rekabet sonucunda birçok işletme başarısızlıkla karşı karşıya kalmaktadır. İşletmeler başarısızlığın üstesinden gelebildikleri takdirde başarıya ulaşarak faaliyetlerini devam ettirirler ancak başarısızlığın üstesinden gelemedikleri zaman başarısızlığın son aşaması olan iflas veya tasfiyeye maruz kalırlar. Başarısızlık hem işletmeyle doğrudan ilgili gruplar üzerinde hem de genel ekonomi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu durum işletme başarısızlıklarının tespitinin önemini artırmıştır. Bu çalışmada reel sektör işletmelerinin durumlarını tespit ederek başarısızlık durumlarının tespiti amaçlanmıştır. BİST' te yer alan Tekstil ve Teknoloji endeksindeki işletmelerin 8 yıllık (2006-2013) verileri kullanılmıştır. Altman Z işletmelerin başarısızlıklarını tahmin etmede sıklıkla kullanılan bir yöntem olması sebebiyle Altman Z skorları hesaplanarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Başarısızlık olasılığı MATLAB paket programının bulanık mantık modülü altında bulunan ANFIS penceresinden faydalanarak modelin benzeşimleri ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç olarak ANFIS ile oluşturulan modelin işletme başarısızlıklarının tahmininde etkin bir yöntem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, a lot of Corporation face to face failures as a result of various reasons and growing competition. Corporations can achieve success and continue their activities if they cope with the failures; however they can be exposed liquidation or bankruptcy as the last stage of failure if they can not cope with the failures. Failure has negative effects on both the groups directly concerned with the Corporation, and macroeconomics. This situation has increased the determination of the Corporation failures. In this work, it is intended the determination of failure situations by determinating the situations of real sector corporations. It is used the datas of the corporations on BIST textile and technology index for 8 years (2006-2013). because of the fact that the Altman Z is a common method for forecasting the failures of the corporations, it was studied to forecast by calculating Altman Z scores. The failure probability was made analogies and eveluated by using ANFİS window under the fuzzy logic module of MATLAB package programme. As a result, the model which was created with ANFIS succeded to forecast the corporation failure. KeyWords: ANFIS, Forecast of Corporation Failure, Teknology Sector, Textile Sector, ALTMAN Z Score