Süleymaniye Kütüphanesi Es'ad Efendi Bölümü 3424 numaralı şiir mecmûası (Mecmû'a-i kasâ'id) (299b-337a varak) (İnceleme-transkripsiyonlu metin)
Poetry magazine numbered 3424 in Süleymaniye Library Es'ad Efendi part (Mecmû'a-i Kasâ'id) (Leaves 299b-337a) (The study the transcriptioned text)
- Tez No: 423352
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, yazma, Mecmû'a-i Kasâ'id, Ni'metî, Metin ve İnceleme, Classical Turkish literature, Manuscript, Mecmû'a-i Kasâ'id, Ni'metî, Text and Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Klasik Türk edebiyatı, edebiyatımızın önemli bir dönemini ihata etmektedir. Şairler eserlerini müstakil eserlerde topladıkları gibi bu alana meraklı kimseler tarafından da farklı tertipler yapılmıştır. Bu derleme eserlere genel olarak mecmûa adı verilir. Mecmûalar, edebiyatımızın bu önemli devresine ışık tutması açısından önemlidir. Çalışmamızda, Süleymaniye Kütüphanesi Es'ad Efendi Bölümü 3424 numarada kayıtlı, istinsah kaydına göre tertip tarihi H1039/M1629, mürettibi ve aynı zamanda müstensihi şair Ni'metî olan Mecmû'a-i Kasâ'id'in 299b-337a varak arası üzerinde durulmuştur. Çalışmamız, mecmûalar hakkında genel bilgilerin sıralandığı giriş bölümü, mecmûanın geneli ve 299b-337a varaklar arasının tanıtıldığı bölüm, yazma eserin transkripsiyon harfleriyle günümüz yazısına çevrildiği bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır.Mecmûalar, ele geçmeyen beyit ve müstakil şiirlerin tespit edilmesi açısından önemli görülmektedir. Bizim çalışmamızda da bu yönde tespitlerimiz bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Classical Turkish literature comprises a significant part of our literature. In addition to the poets who collected their pieces in their own works, those who were interested in this field created collected works. These collected works have been commonly named as“Mecmûa”. The Mecmûas are crucial as they throw light upon this prominent period of our Turkish Literature. Our study is mostly related to the pages 299b-337a of Mecmû'a-i Kasâ'id written by the poet, compiler and calligrapher Ni'metî. The book is registered in Es'ad Efendi Section with the number 3424 in Süleymaniye Library. According to its copy record, the book was compiled in H1039/M1629.The study is made up of an introduction part including general information on the Mecmûas, a section informing the readers about the whole Mecmûa and the pages 299b-337a , a section consisting of a translation of the book into new Trkish with transcription letters and a conclusion part. The Mecmûas have been considered significant in terms of identifying unrevealed poems and couplets. Our study also includes similar identifications.