Gelişmekte olan bazı ülkelerde orta gelir tuzağı ve Türkiye için amprik bir uygulama
Middle income trap in some developing countries and a study about
  1. Tez No: 423353
  2. Yazar: OĞUZ SAMET CEVİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Ekonomik Büyüme, Gelişen Ekonomiler, Türkiye, Middle income trap, economic growth, developing economies, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yaşanan gelişmelerle ülkeler arasında meydana gelen gelir farklılıklarının giderek artması ve gelişen ekonomilerin uzun yıllar aynı gelir gurubunda takılıp kalması orta gelir tuzağı kavramının zeminini oluşturmaktadır. Gelir farklılıklarında meydana gelen artışlar orta gelirli ülkeleri sıkça gündeme getirmekle beraber yaşanan riskler tartışma konusu olmuştur. Bu çalışma ile birlikte gelişmekte olan bazı ülkelerin ekonomik faaliyetlerinden kısmen bahsederek matematiksel uygulama yaparak orta gelir tuzağından bulunup bulunmadıklarını ifade etmek temel amaçtır. Genel olarak 1980-2014 verileri de dahil olmak üzere orta gelir tuzağı hesaplanmıştır. KBDGSYH oranlarını baz alan bu çalışma, ülkelerin mikro ekonomik verilerini de içermektedir. Bunların yanı sıra birinci bölümde orta gelir tuzağının tarihsel geçmişi, belirtileri, etkileri ışında, orta gelir tuzağına uygun iktisadi okullardan ve büyüme modellerinden bahsedilerek orta gelirli ülkelerin yapması gerekenlere yön verilmiştir. Ayrıca bu zamana kadar yapılan çalışmaların önemli bazı kısımlarından söz edilerek literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde, bazı gelişen ekonomilerin mikro düzeyde verileri gösterilerek eksiklikleri belirtilip orta gelir tuzağına yakalanıp yakalanmadıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ülkemiz, daha derinlemesine incelenerek sektörel veriler ve makro ekonomik konular üzerinde durulmuştur ve sonuç bölümünde önlemlerden bahsedilmiştir. Yapılan amprik çalışmalar sonucunda incelenen ülkelerden Arjantin ve Rusya orta gelir tuzağında bulunmamaktadır. Ancak ülkemizde dahil olmak üzere Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika orta gelir tuzağına yakalanmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in economic gap between countries and the pasive position of emerging economies in the same level of income form the conceptual framework of middle income trap notion. Increasing gap between economies brings the middle income countries into mind and the risky positions are the subject of debate among economists. In this study, we aim to describe the situation in the economies of some developing countries and to investigate whether they are in the middle income trap or not by doing some statistical applications. We employ data belonging to period between years 1980 and 2014 to calculate middle income trap. We take GDP per capita values into account and it includes microeconomic variables of each country. Besides, in the first section, we introduce the historical background of middle income trap, indicators, thoughts of school of economics about middle income trap and growth theories taking it into account. Also, we list what the middle income economies to do. Literatüre is reviewed in the same section. In the second section, some developing countries' microeconomic data are used to investigate whether they are in middle income trap or not by testing failures. In the third section, the Turkish economy is examined carefully by investigating sectoral and macroeconomic data. In the final section, possible precautions are described for the Turkish economy. According to empirical applications it is clear that Argentina and Russia are not in the middle income trap. But the Turkish economy and Brazil, China, India and Maxico are the economies.