17 numaralı Sivas Şer'iye Sicili'nin transkripsiyonu I250-1251/1835-1836 )
Transcription of numbers 17 Sivas Relidious Registry
  1. Tez No: 423357
  2. Yazar: MEHMET ALİ KARAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye sicili, Sivas, Kadı, Religious Registers, Sivas, Muslim Judge
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 581
Özet
Şer'iye sicilleri, Osmanlı Şer'iye mahkemelerinde kadılar tarafından mahkeme kayıtlarının tutulduğu defterlerdir. Bu kaynaklar yıllar öncesinden Osmanlı toplumunun sosyal, iktisadi ve hukuki hayatını, adet gelenek ve göreneklerini toplumsal hayatını en iyi şekilde bize aktarma görevi yapan tarihi birinci elden kaynaklardır. Kadılar hem gördükleri olayları hem de önlerine gelen çeşitli belgeyi bu defterlere kaydederlerdi. Bu nedenlede bu defterlerde ait olduğu dönemle ilgili birçok belgeyi bulmak mümkündür. Şer'iye sicilleri Osmanlı toplumu hakkında araştırma yapacakların ilk başvuracakları kaynaklar arasında yer alır. 17 numaralı Sivas Şer'iye Sicili ( H 1250-1251 / M. 1835-1836 ) yıllarına ait olup sicilinin orijinali Sivas Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesindeki mikro-filmlerden fotokopi yoluyla çoğaltılan nüshalarından faydalanılarak hazırlanmıştır. Defter 144 sayfadan ibarettir. Defterde fermân, berât, buyruldu, tevzi' taksim defteri, mülk satışı, tereke defteri, kassam defteri, vakfiye, ta'yîn, atama, sürgün, tezkere, asker mevcudu, aylık bağlanması, senet gibi belge çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca transkripsiyon yapılırken gerekli kurallara uyulmaya çalışılmıştır. Bu defterde yer alan belgelerdeki bilgiler doğrultusunda Sivas şehrinin bazı şehirler ile bağlantısı, ticari ve ekonomik ilişkileri hakkında bilgi edinmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Religious Registers notebooks in which is saved court registrations in Ottoman's Religious Courts by Muslim Judges. These are hitorical sources have transferred social, financial and juridical lifes and customs of Ottoman Society ideally. Muslim Judges used to ragister both the events which they sav and the documents which is given to them to these notebooks. Therefore is possible to find the documents about related terms in the notebooks. Religious Registersrank as one of the firt consulted source when anybody wants to search Ottoman Societs . Number 17 Religious Registers belongs to the years of (H. 1250/1251 M. 1835-1836) and the original document has been prepaired from documents which are copied from micro film in Sivas Ziya Bey Manuscripts Library. Notebook has 144 pages .İt includes documents like fermân, berât, buyruldu, tevzi' taksim notebook ,sale of property ,tereke notebook, kassam notebook,vakfiye, assignment, exile, offical, message, number, of soldier, allowance and bill. Over and above while making transcription, necessary rules were tried to follow.İn the direction of infor mations in this notebook, it is possible to get information about the connection between Sivas and the other cities and commercial and economicial relations.