Numan Sabit Efendi hayatı ve şiirleri
Numan Sabit Efendi's life and poems
  1. Tez No: 423359
  2. Yazar: ERHAN SALİH FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-İslam Edebiyatı, Numan Sabit Efendi, Sarıhatipzadeler, Tasavvuf, Şiir, Turkish Islamic Literature, Numan Sabit Efendi, Sarıhatipzadeler, Sufism, Poem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada, Sarıhatipzadeler adıyla bilinen Sivas'ın köklü ailelerinden birine mensup olan Numan Sabit Efendi'nin hayatı ve şiirleri ele alınmıştır. 1692-1768 yılları arasında yaşayan ve Sivas'ta müftülük de yapmış olan Numan Sabit Efendi devrinin önemli şahsiyetlerindendir. İlmî yönünün yanında şiirleriyle de Sivas'ın kültür tarihinde önemli bir yer işgal etmektedir. Bu çalışma dört bölümden müteşekkildir: Birinci bölümde Numan Sabit Efendi'nin hayatına dair bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Numan Sabit Efendi'nin şiirleri dînî ve tasavvufî olarak; üçüncü bölümde ise cemiyet ve tabiat muhtevası bakımından incelenmiştir. Son bölümü ise muhtelif mecmualar içerisinde bulunan şiirler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work is about the life and poems of Numan Sabit Efendi, who belongs to an old and well known family called Sarıhatipzade. Numan Efendi who lived between the years 1692-1768 and also worked in Sivas as a mufti, is an important person in his age. He has a significant place in Sivas's cultural history thanks to his scientific works and poems. This work includes four chapters: The first chapter is about his life. In the second chapter, Numan Efendi's poems have been studied from the point of religious and sufistic views. And in the third, in social and natural views. The last chapter includes the poems in various journals.