Fıkıhta i'tikâf, Sivas'lı Numan Efendi ve i'tikâfa dair risâlesi
- Tez No: 640659
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ERTURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbadetler, İ'tikaf, Mu'tekif, Sarıhatipzade, Numan Efendi, Risâletü'l-i'tikafiyye, Worship, I'tikaf, Mu'tekif, Sarihatipzade, Numan Efendi, Risaletu'l-I'tikafiyye
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Numan Efendi, İslamî ilimler ve edebiyat konusunda kendini geliştirmiş, Sivas'ın köklü geçmişinde iz bırakmış önemli şahsiyetlerden birisidir. Yaşadığı dönemde halkın hem maddi sorunlarının giderilmesindeki vakıf faaliyetlerinde hem de İslam'ın hayata tatbiki konusunda, Müslüman halkın önünü açacak önemli eserler kaleme alarak, insanların istifadesine sunmuştur. Böylece bulunduğu müftülük makamının hakkını vermeye çalışmıştır. Müellifin risale şeklinde, Arapça olarak kaleme aldığı eserlerinden biriside araştırmamızın konusu olan Risâletü'l-i'tikafiyye'dir. Eserde, Rasulullah'ın (s.a.v.) hayatı boyunca hiç terk etmediği i'tikaf ibadeti konu olarak ele alınmıştır. Müellif eserini, bir müftünün“i'tikaf”konusunda kendisine gelen suallere cevap vererek bu konuda her türlü bilgi eksikliğinin giderilmesine yardımcı olacak şekilde kaleme almıştır. Risalede i'tikaf hakkındaki bütün bilgiler her yönden incelenmiş ayrıca bütün mezheplerin görüşleri kıyas edilerek anlatılmıştır. Çalışmamız i'tikaf konusunun incelendiği birinci bölüm, Sarıhatipzâde ailesi ve Numan Efendi'nin hayatının anlatıldığı ikinci bölüm ve Risâletü'l-i'tikafiyye isimli eserin fıkhî açıdan incelendiği üçüncü bölüm olmak üzere toplam üç bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Numan Efendi, who has educated himself in Islamic sciences and literature, is one of the distinguished scholars who have left a mark on the long-established history of Sivas. He served to the benefit of people by participating in charitable foundations that helped to eradicate the financial problems of the people as well as by writing treatise that would pave the way for Muslim people to exercise Islam in life. So, he tried to do justice to his position as mufti. One of the author's Arabic works as treatise, which is the subject of our study, is Risaletu'l-I'tikafiyye. In this piece, he handled the worship of i'tikaf of which the Messenger of Allah (pbuh) never left in his life. The author wrote out the piece as something to support a mufti in answering all questions related to“i'tikaf”and in supplying his lack of knowledge about this subject. In the treatise, all the information about i'tikaf have been reviewed from every aspect and also the perspectives of all school of thoughts have been described by comparing them. Our study is comprised of three chapters in total, the first chapter where the subject matter of i'tikaf is examined, the second chapter where the family of Sarihatipzade and Numan Efendi's life is narrated, and the third chapter where Risaletu'l-I'tikafiyye is examined according to fiqh perspective.