Erkeklik kimliğindeki değişimlerin sorgulanması
Investigation of the changes in masculinity
  1. Tez No: 423448
  2. Yazar: NAZ HIDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SOLMAZ ZELYÜT, PROF. DR. SERPİL SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkeklik, Feminizm, İktidar, Patriyarka, Erkekliğin Değişimi, Profeminizm, Masculinity, Feminism, Power, Patriarchy, Changes in Masculinity, Profeminism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
“Erkeklik Kimliğindeki Değişimlerin Sorgulanması”konulu yüksek lisans tez çalışmasında egemen erkeklik kimliğini reddeden erkeklerin neyi reddederek, neyi benimseyerek ve ne gibi deneyimlerden geçerek kendi kimliklerini kurduklarını incelenmiştir. Bu amaçla kendisini muhalif olarak tanımlayan on sekiz erkekle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma feminist duruş noktası yöntemiyle yürütülmüştür. Görüşülenler farklı toplumsal muhalefet alanlarından erkeklikleri kapsaması amacıyla sosyalist, anarşist, komünist, hayvan hakları savunucusu, vicdani retçi, sosyal demokrat ve (pro)feminist erkeklerden oluşmuştur. Araştırma kapsamında görüşülen muhalif erkeklerin erkekliklerini nasıl inşa ettikleri babalarla ilişkiler, sünnet, cinsellik, askerlik, çalışma/iş- güç sahibi olma ve yuva kurma deneyimleri üzerinden sorgulanmıştır. Alternatif erkeklik kimliklerinin nasıl kurgulandığının izini sürmek adına erkekleri değişime götüren nedenler irdelenmiştir. Elde edilen veriler erkeklerin değişiminde kurucu rol oynayan siyasetin feminizmler olduğuna işaret etmiştir. Görüşülen muhalif erkeklerin, egemen erkekliği dönüştürme potansiyelini taşıdıkları görülmüştür. Buna karşılık bu erkeklerin kimi durumlarda patriyarka ile işbirliğine devam ettirdikleri anlaşılmıştır. Muhalif erkeklerin feminizm müttefiki ilan edilmeleri konusunda temkinli yaklaşılması gerektiği öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
“Investigation of The Changes in Masculinity”themed master's thesis analysed the way men who rejected the dominant masculine identities construct their own identities via rejecting what, adopting what, and living what kind of experiences. For this purpose, semi-structured in-depth interviews were conducted with eighteen men who identify themselves as antagonist. The research implemented conducted with feminist standpoint method. Sample composed of socialist, anarchist, communist, animal rights activist, conscientious objector, social democrat and (pro) feminist men in order to comprise men from different public oppositions. How the men interviewed within the research constructed their masculinities were questioned through their relations with fathers, circumcition, military service, having a job- power and starting a family. In order to trace how the alternative masculine identities were built, the reasons that bring these men to transformation were scrutinised. The data obtained indicates that key political thought behind the transformation of men is feminism. It is seen that the opponent men interviewed within the scope of this research has the potential to transform hegemonic masculinity. On the contrary, it is understood that they continue to cooperate with patriarchy in certain situations. Therefore, it is propounded that acting with deliberation is needed on the declaration of these men as an ally of feminism.