Kişilerarası iletişimde kendini açma ve özsaygı ilişkisi
The relationship between self - disclosure and self - esteem in interpersonal communication
  1. Tez No: 423447
  2. Yazar: EBRU ÇİTİL GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN TEMEL EGİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilerarası iletişim, kendini açma, özsaygı, Interpersonal communication, self-disclosure, self-esteem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Günümüz modern toplumlarında değişen ve gelişen teknoloji şartları ve yine büyük ölçüde buna bağlı olarak sürekli bir değişim ve gelişim gösteren sosyal yapı, dönüşen ve etkileşen insan ilişki ve iletişimlerini ortaya çıkmaktadır. Kişilerarası ilişki ve kişilerarası iletişim insanın dünya yüzünde hayat boyu varlığını sürdürebilmesini olanaklı kıldığı için hep varolmuştur. Kişinin dünyaya gelmesi ile birlikte başlayan kişilerarası iletişim süreci aynı zamanda kişiye ihtiyacı olan sosyalizasyon sürecinin de kapılarını açmaktadır. Kişilerarası ilişki ve iletişiminde anlamlı ve sürdürülebilir bir yapı oluşturabilen insan, kişilerarası iletişimin sağladığı birçok faydadan da yararlanabilmektedir. Kişilerarası iletişim içerisinde yer alan kendini açma kişiye hem kendisini hem de iletişime girdiği kişileri daha iyi tanıma olanağı sağlarken kendi duygu ve düşüncelerine de farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilme ve değerlendirebilme olanağı sağlamaktadır. Ayrıca bilgi ve düşünce paylaşımı sağlayan kendini açma kişilerarası iletişimde paylaşım ve süreklilik esasına dayanması sebebiyle etkileşimi arttırmaktadır. Kişilerarası iletişim içerisinde kendini açma bazı risk ve sakıncaları da içermekte, özellikle özel bilgilerin paylaşımı aşamasında güven duygusu sıkıntıları ortaya çıkabilmektedir. Özsaygı kişinin gerçekte varolan, gerçek benliği ve kişinin kendi zihninde olmak istediği benliği ile örtüşmeyen noktalardan kaynaklanan, iki benlik kavramı arasındaki farkın en düşük seviyeye inmesiyle daha sağlıklı ve olumlu özellikler içeren ve süreç içerisinde geliştirilebilen bir duygu özelliği gösterebilmektedir. Kişinin benliğinin duygusal yanı ile oldukça yakından ilgili bulunabilen özsaygı kişinin kişilerarası iletişim sürecinde kullanmak durumunda kalabileceği bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda döngüsel ve oldukça karmaşık bir yapı sergileyen kişilerarası iletişimin çevresel faktörlerin yanısıra iletişim sürecindeki kişilerin sahip oldukları özelliklerden de etkilenmekte olduğu ifade edilebilmektedir. Bu araştırmada kişilerarası iletişim sürecinde kişinin özsaygı düzeyi ve kendini açma arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya dair oluşturulmuş olan hipotezlerin sonuçları katılımcıların verilerine göre ortaya çıkan istatistik verilerle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing and changing technological conditions in today's modern societies, and accordingly transforming and progressing social structure to a great extent to determine interpersonal relations and communications. Interpersonal relations and communications always exist since they enable humankind to sustain its lifelong existence. The interpersonal communication process, starting with birth, also opens the doors of socialization which the person needs. The person who is able to create a sustainable and meaningful structure in their interpersonal relations and communications benefits from a number of advantages provided by interpersonal communication. While self-disclosure within interpersonal communications enables the person to know both themself and the ones they communicate with, it also provides an opportunity to approach and consider their own emotions and opinions from a different point of view. Furthermore, self-disclosure, which provides information and opinion share, increases the interaction as it is based on the sharing and sustainability principal. Self-disclosure within interpersonal communication includes some risks and drawbacks, especially in regards to sense of trust at the stage where sharing private information emerges. Self-esteem, which in fact exists within the person, arises from the points that do not serve the true self and the self a person wants to be in their mind. It shows an emotional property which can be developed in the process and contain healthier and positive features after the difference comes down to the lowest level between these two selves. Self-esteem, which is closely related to the emotional side of the self, appears to be a property used in the interpersonal communication process. In this context interpersonal communication, which exhibits a cyclic and quite complicated structure, has been affected by properties of people in the communication process as well as environmental factors. This research studies the correlation between the self-disclosure and level of self-esteem of people during the interpersonal communication process. The results of the hypotheses related to the research are explained in detail according to the statistical data given by the participants.