Abdurrahim Bey Hakverdiyev, hayatı - sanatı ve tiyatro eserleri
- Tez No: 423449
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdurrahim Bey Hakverdiyev, Azerbaycan, edebiyat, tiyatro, Abdurrahim Bey Hakverdiyev, Azerbijan, literature, theatre
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Abdurrahim Bey Hakverdiyev, Hayatı - Sanatı ve Tiyatro Eserleri Abdurrahim Bey Hakverdiyev (1870-1933), Azerbaycan realist edebiyatının öncülerinden biridir. Yazar, XIX. yüzyılın sonlarından itibaren edebî faaliyete başlamış ve ilk eseri olan“Yeyərsən Qaz Ətini, Görərsən Ləzzətini”1892 yılında kaleme almıştır. Edebî faaliyete tiyatro yazarı olarak başlayan Hakverdiyev, Molla Nasrettin dergisinde çalışmaya başladıktan sonra burada satirik hikâyeler ve makaleler de yazmaya başlamıştır. Bu yıllarda yazar,“Xortdanın Cəhənnməm Məktubları”,“Mozalan Bəyin Səyahətnaməsi”satirik hikâyelerini ve“İki İl”,“Təsəttür-Nisvana Dair”,“Bizim Yabılığımız”gibi makaleleri kaleme almıştır. Yazar, Sovyet döneminde de edebî çalışmalarına devam etmiş ve bu dönemde daha çok sosyalizmin etkisinde kalarak eserler vermiştir. Hakverdiyev, Sovyet döneminin ilk yıllarında art arda yazdığı tiyatro eserleriyle yeni düzeni övmüştür. Bu konuda yazarın kaleme aldığı tiyatro eserleri arasında“Ağac Kölgəsində”,“Qırmızı Qarı”,“Ədalət Qapıları”örnek gösterilebilir. Bunun yanı sıra yazar bu dönemde; hikâye ve makaleler de yazmaya devam etmiş ve Batı ve Rus edebiyatından birkaç eseri Azerbaycan Türkçesine çevirmiştir. Bu tez çalışmasında, Abdurrahim Bey Hakverdiyev'in hayatı ve edebî faaliyetleri araştırılmış ve ayrıca yazarın tiyatro eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abdurrahim Bey Hakverdiyev is one of the pioneers of Azerbaijan realist literature. Hakverdiyev started writing since the end of XIX. centruy and he wrote his first drama called“Yeyərsən Qaz Ətini, Görərsən Ləzzətini”in 1892. Hakverdiyev, who began to write as a dramaturg, after starting working at Molla Nasreddin, he wrote satirical stories and articles too. In these years, Hakverdiyev wrote satirical stories like“Xortdanın Cəhənnməm Məktubları”,“Mozalan Bəyin Səyahətnaməsi”and articles like“İki İl”,“Təsəttür-Nisvana Dair”,“Bizim Yabılığımız”. The auther continued his literary works in the era of Soviet Union and he wrote his dramas under the influence of socialism. Hakverdiyev paid new time a compliment with his dramas that he wrote one after the other in Soviet Union era. Among these dramas which Hakverdiyev wrote like“Ağac Kölgəsində”,“Qırmız Qarı”,“Ədalət Qapıları”can be given as samples. Besides he continued some stories and articles in this period and he translated some Western and Russian works into Azerbaijan Turkish. In this work it was researched the life and literary works of Hakverdiyev and it was also examined his dramas.