Savunma sanayii tedariklerinde güncel yaklaşımlar ve ülkemizin savunma tedarikleri açısından değerlendirilmesi
Current approaches in the defence i̇ndustry acqusi̇ti̇on and its evaluation in our country's defence procurement
  1. Tez No: 423483
  2. Yazar: KAYA ALİ LEKESİZGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, Savunma, Teknoloji, Savunma Tedarikleri, Harcamalar, ARGE, Defence, Procurement, Technology, Expenditures
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Savunma sanayii, dünya genelinde Ar-Ge faaliyetlerine en çok kaynak ayrılan sektörlerden birisinin olmasının yanı sıra ülkelerin ekonomik bütçelerinde önemli yer tutmaktadır. Milli savunma sistemlerinin geliştirilmesi, savunma sistemlerinde dışa bağımlılığın azaltılması, yenilikçi ürünler geliştirerek dünya genelinde daha geniş pazarlara erişim konuları, ülkelerin stratejik hedefleri açısından kritik derecede önemlidir. Bu nedenle birçok ülkede kamu giderleri içerisinde en büyük payı savunma harcamaları oluşturmaktadır. Bu çalışmada, savunma sanayinin temel özellikleri ve diğer sektörlerden ayırıcı farkları ile Türkiye'deki savunma sanayinin tarihsel gelişimi, mevcut durumu, gerçekleştirilen projelerdeki Ar-Ge çalışmalarının boyutunu ifade eden göstergeler ele alınmakta, dünyadaki yenilikçi savunma tedarik uygulamaları ile karşılaştırmalar yapılmakta ve bu alanda yapılabilecek çalışmalarla ilgili değerlendirme, görüş ve önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Defense industry is not only one of the most resource-allocated sectors for R&D activities but also has a crucial role in countries' economical budgetary systems . The development of national defense systems, reducing dependence on foreign sources and access to larger markets in the world by developing innovative products are critical in terms of the strategic objectives of the countries. For this reason, in many countries, defense expense takes the largest share in public expenditures. In this study, basic features of the defense industry and differences from other industry sectors with historical developing of Turkey Defence System and up-to-date situation, the indicators representing the size of implemented projects of R&D activities in Turkish defense industry are summarized, comparisons and evaluations are made with the applications in the world.