Huzurevi - huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerindeki hizmet kalitesinin yapısal eşitlik modellemesi ve dematel ile değerlendirilmesi
Evaluation of service quality in the nursing home - nursing home elderly care and rehabilitation centers with structural equation modeling and dematel
- Tez No: 423484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA BEHDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Huzurevi-Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Hizmet Kalitesi, Yapısal Eşitlik Modellemesi, DEMATEL, Nursing-Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Center, Service Quality, Structural Equation Modeling, DEMATEL
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yaşlı bireylerin giderek yalnızlaşması ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelmesiyle birlikte onlara yönelik olarak sunulan bakım hizmetlerinin önemi daha da artmıştır. Huzurevi-Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri de bu bakım hizmetleri içerisinde yer alan en önemli kurumlardan birisidir ve burada yaşayan yaşlı bireylerin istek ve beklentilerinin göz önüne alınıp bu istek ve beklentilere uygun hizmet verilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Huzurevi-Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde kalan yaşlı bireylerin görüşlerine dayanarak hizmet kalitesini belirleyen faktörlerden hangilerinin onlar için daha önemli olduğunun Yapısal Eşitlik Modellemesi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca hizmet kalitesini belirleyen faktörler Huzurevi-Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan personel tarafından da değerlendirilmiş ve faktörler arasındaki ilişkiler ve bu faktörlerin önem derecesi DEMATEL yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmaya, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerine bağlı Huzurevi-Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde kalan toplam 230 yaşlı birey ve çalışan 32 personel dâhil edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Heveslilik ve Güven hem yaşlı bireyler hem de çalışan personel için en önemli faktörler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With increasingly loneliness of older people and they failure to address their own needs, the importance of care which presented for them has increased. Nursing Home-Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Centers are one of the most important institutions involved in care and take into account the wishes and expectations of the older people and service meets these demands and expectations are of great importance. The purpose of this work, to determine which of the service quality factors are more important for older people based on the opinion of the remaining at Nursing Home-Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Centers connected T.R. Ministry of Family and Social Policies with Structural Equation Modeling. In addition, service quality factors were evaluated by the staff of Nursing Home-Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Centers and the relationship between factors and significance of thisfactors were analyzed with DEMATEL method. The study was made with a total of 230 older people and 32 staff remaning connected to Afyonkarahisar, Eskişehir and Kütahya Nursing Home-Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Centers. As a result of the study, Responsiveness and Assurance were identified as the most important factors for both the elderly and employees.