Uluslararası öğrencilerin; serbest zaman etkinliklerine aktif katılımları yoluyla sosyal uyumlarının analizi: Celal Bayar Üniversitesi örneği
Analyzing the social adaptation of international students through active participation in leisure activites: An example of Celal Bayar University
  1. Tez No: 423546
  2. Yazar: DEVRİM ZERENGÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR GÜZEL, DOÇ. DR. SELHAN ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası öğrenciler, sosyal uyum, serbest zaman etkinlikleri, rekreasyon, kültürleşme, International students, social adjustment, leisure time activities, recreation, acculturation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN SERBEST ZAMAN ETKİNLİKLERİNE AKTİF KATILIMLARI YOLUYLA SOSYAL UYUMLARININ ANALİZİ: CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Bu çalışmanın amacı, Celal Bayar Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan uluslararası öğrencilerin serbest zaman etkinliklerine aktif katılımlarının, sosyal uyumlarına etkilerinin incelenmesidir. Uluslararası öğrencilerin serbest zaman etkinliklerine katılımlarına ilişkin kazanımları, üniversitede sunulan etkinliklerde elde ettikleri deneyimleri ve algıları tespit edilerek incelenmiştir. Bu araştırmada, katılımcıların bakış açılarını, ilgi, istek ve görüşlerini ortaya koymaya fırsat vermesi nedeniyle nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Bu araştırmanın katılımcılarını, CBÜ'de öğrenim gören ve 2014-2015 dönemi içerisinde üniversitede düzenlenen serbest zaman etkinliklerine aktif katılım gösteren 10 farklı ülkeden 23 uluslararası öğrenci oluşturmuştur. Araştırmacı, serbest zaman etkinliklerini CBÜ Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu akademisyenleri ve öğrencileri ile ortak bir program çerçevesinde düzenlemiş olup; CBÜ Rektörlük Uluslararası İlişkiler Ofisi ve Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu akademisyenleri ve öğrencilerinin uluslararası öğrenciler için üniversitede düzenlenledikleri serbest zaman etkinliklerine gözlemci olarak katılım göstermiş ve etkinlikler sonrasında da öğrenciler ile birebir görüşmeler yapmıştır. Uluslararası öğrencilerin serbest zaman etkinliklerine ait katılım deneyimleri ve algıları nitel araştırma yöntemi ile ele alınarak, kültürleşme teorisi çerçevesinde değerlendirilmiştir. 2014-2015 dönemi içerisinde serbest zaman etkinliklerine aktif katılım gösteren uluslararası öğrenciler üzerinde bir durum (örnek olay) çalışması yapılmıştır. Bu araştırmanın araştırma desenini ise; bütüncül tek durum deseni oluşturmuştur. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında düz yazı haline getirilmiştir. Daha sonra veriler,“Nvivo 11 Pro for Windows”programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ayrıca alanında uzman 2 kişi tarafından da kodlanan verilerin birbirleriyle örtüşen temaları gruplandırılmıştır. Görüş birliği ve ayrılığı tespit edilen kodlar, Cohen kappa formülüne yerleştirilerek hesaplanmıştır. Kodlayıcılar arasındaki uyum hesaplaması, r= 0.80n bulunmuştur. Bunun sonucunda hesaplanan değerler ile puanlayıcılar arasında iyi düzeyde bir uyum olduğu gözlemlenmiştir. Kişisel bilgi formlarından elde edilen bilgilerin analizi sonucunda öğrencilerin demografik özelliklerine ilişkin bulgular oluşturulmuş ve bu analizler grafikler ile sunulmuştur. Serbest zaman etkinliklerine katılan uluslararası öğrencilerin aktif katılımları ve bu katılımların“sosyal uyumları”na sağladığı katkılar,“Serbest zaman etkinlik kazanımları”teması altında; öğrencilerin üniversiteden“istekler ve beklentilerine”ilişkin görüşleri ise“İstekler ve beklentiler”ana teması altında sunulmuştur. Sonuçlar bölümünde, uluslararası öğrencilerin serbest zaman etkinliklerine katılımlarından elde ettikleri kazanımlara ilişkin görüşleri, üç (3) alt tema ve buna bağlı olarak ortaya çıkan on (10) kod ile sunulmuştur. Bu alt temalar,“Sosyo-kültürel kazanımlar”,“Psikolojik kazanımlar”ve“Fizyolojik kazanımlar”olarak ortaya çıkmıştır.“Sosyo-kültürel”kazanımlar boyutunun altında“sosyal uyum”temasını içeren“kültürleşme”(çokkültürlülük),“sosyalleşme”,“aidiyet duygusu”,“akademik başarı”ve“grup olma”;“Psikolojik kazanımlar”boyutunda“psikolojik destek”,“heyecan”,“mutluluk”ve“kişisel gelişim”ve“Fizyolojik kazanımlar”boyutunda ise“fiziksel zindelik”kodlarına ulaşılmıştır. Serbest zaman etkinlikleri ile ilgili beklentiler ve istekler boyutunda ise“farklı etkinlikler”,“kararlara katılım”,“ortak etkinlikler”,“tanıtım”,“sürdürülebilirlik”,“sosyal aktiviteler”ve“yayın desteği”konularına ilişkin temalar incelenmiş ve sunulmuştur. Sonuç olarak, serbest zaman etkinliklerine aktif katılımın, uluslararası öğrencilerin sosyal uyumlarına olumlu katkılar sağladığı ve yanı sıra psikolojik ve fizyolojik durumlarına da katkı sağladığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca uluslararası öğrencilerin serbest zaman etkinliklerine ilişkin, üniversiteden de istekler ve beklentilerinin olduğu belirlenmiştir. Serbest zaman etkinliklerinin, öğrencilerin istekler ve beklentileri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak üniversite bünyesinde çeşitlendirilmesi, bu konuda çalışan rekreasyon uzmanlarının desteği ile güçlendirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ANALYZING THE SOCIAL ADAPTATION OF INTERNATIONAL STUDENTS THROUGH ACTIVE PARTICIPATION IN LEISURE ACTIVITES: AN EXAMPLE OF CELAL BAYAR UNIVERSITY The purpose of this study is to analyze the impacts of active leisure participation on social adjustment of international students: an example of Celal Bayar Univeristy. Leisure benefits of international students are conceptualized by determining participants' conceptions and experiences of active participation in leisure time activities held within the university. The qualitative research method is used in this study since it enables the researcher to reflect the participants' conceptions, point of views, experiences end expectations with respect to the study. The participants of this study is composed of 23 full time international students coming from 10 different countries to make a degree study at CBU and who participated actively in leisure time activities in 2014-2015 education period. The leisure activities have been organized in cooperation with the academicians and students of the School of Physical Education and Sport with the rectorate international office at CBU. The researcher has participated in these activities for monitoring and has made interviews with the international students at the end of each activity. The results and data of the interviews with students are conceptualized with the“acculturation theory”, single subject case study method is used for data collection and convenience sampling is used as exampling method Obtained data were changed into prose in computer environment. Then, data were analysed through“Nvivo 11 Pro for Windows”programme. Also, themes of encoded data, matching with each other, were grouped by 2 professionalists. Codes, in which agreement and difference of opinion, are calculated according to Cohenkappa formula. Coherence among encoders are found K= 0.80 as result of reliability calculation. Thus, calculated values show that there is coherence among raters at good level. After the analysis of the data obtained from the personal information forms, demographic findings about the participants have been reached and presented in graphics. The leisure benefits of the students who actively participated in the leisure time activities have been presented under the“social adjustment”theme and participants' point of views are presented under the theme“expectations and demands”. In the results section the benefits of leisure participation have been presented under the 3 main thhemes“socio-cultural benefits”,“psychologic benefits”and“physiologic benefits”with (10) codes, these codes are as follows; under socio-cultural theme there are 5 different codes“acculturaation (multiculturalism)”,“socialization”,“sense of belonging”,“academic success”ve“friendship network”; under benefits theme there are 4 codes“psychologic support”,“excitement”,“happiness”,“personal development”and under physiologic benefits theme there is“physical well-being ”code. Under expectation and demand theme there are“diverse activities”,“participation in decision making processes”,“joint activities”,“promotion”,“sustainibility”,“social activities”, and“publication support”codes. As a result, it has been understood that leisure time activities have impact not only for social adjustment of the international students but it also have impact on physchological and phsiological benefits when they actively participated in those activities. And besides those benefits, the study results show that the international students have demands and expectations from the university in respect to leisure time activities. It can be suggested that the universities should go on organizing various leisure time activities for international students together by taking their needs into account, by involving them into the decison making process and by getting help of recreation and/or sport professionals help for the sustainability and empowerment of the activities.