Sürdürülebilir etkinlik yönetim anlayışı kapsamında özel sektör rekreasyonel faaliyetlerinin incelenmesi
Examining private sector recreational activities within the sustainable activity management concept
  1. Tez No: 423545
  2. Yazar: HANDE TAVAZAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, etkinlik yönetimi, yönetim, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir etkinlik, özel sektör, Recreation, facility management, management, sustainability, sustainable activity, private sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Özel sektörde uygulanan rekreasyonel faaliyetlerde sürdürülebilirlik anlayışının incelenmesidir. Yöntem: Sürdürülebilir etkinlik yönetim anlayışı kapsamında özel sektör rekreasyonel faaliyetlerinin incelenmesi konulu bu araştırmada, İzmir ilindeki telekomünikasyon şirketinde çalışan üst ve orta düzey yöneticilerin ilgi, istek ve görüşlerini ifade ettikleri için nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Mayıs –Haziran 2015 tarihleri arasında, İzmir ilindeki 4 farklı telekomünikasyon şirketinin toplam 23 yönetici oluşturmuştur. Yöneticilere ve araştırmacıya uygun yerde birebir görüşmeler yapılmıştır. Yöneticilerin sürdürülebilir etkinlik yönetimi ile ilgili algı ve deneyimleri nitel araştırma yöntemiyle ele alınarak, planlanmış davranış teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Özel sektörde uzun süre masa başında çalışan şirket çalışanlarının fiziksel, zihinsel ve sosyolojik açıdan rekreasyonel faaliyetlere ihtiyaçlarına ilişkin sürdürülebilir nitelikte etkinlik yönetimine gereksinim duyulduğu olgusunda yola çıkılmıştır. Böylelikle araştırma desenini ;“fenomonoloji (olgu bilim)”yaklaşımı oluşturmaktadır. Görüşmeden elde edilen veriler, bilgisayar ortamında düz yazı haline getirilmiştir. Daha sonra veriler,“Nvivo 11 Pro for Windows”programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ayrıca alanında uzman 2 kişi tarafından da kodlanan verilerin birbirleriyle örtüşen temaları gruplandırılmıştır. Görüş birliği ve görüş ayrılığı tespit edilen kodlar Cohen's Kappa formülüne yerleştirilerek hesaplanmıştır. Kodlayıcılar arasındaki uyum olarak hesaplaması sonucunda r=0.84 bulunmuştur. Bu nedenle hesaplanan değerler, puanlayıcılar arasında iyi düzeyde uyum olduğunu göstermektedir. Bulgular: Kişisel bilgi formlarından elde edilen bilgilerin analizi sonucunda yöneticilerin demografik özelliklerine ilişkin bulgular oluşturulmuş, grafikler ve şekiller ile sunulmuştur. Elde edilen verilerin analizi sonucunda yöneticilerin,“iş yerinde rekreasyonel etkinliklerin uygulanması”,“iş yerinde rekreasyonel etkinliklere katılım sonucunda elde edilen kazanımlar”ve“rekreasyonel etkinliklerin ”sürdürülebilir etkinlik yönetim anlayışı“ na ilişkin görüşler ana temaları altında sunulmuştur. Sonuçlar: Yöneticililerin iş yerinde rekreasyonel etkinliklerin uygulanmasına ilişkin görüşlerine bağlı olarak; etkinlikler teması altında ”eğitsel aktiviteler, geziler“, ”piknik etkinlikleri“, ”sportif faaliyetler“, ”sanatsal etkinlikler“, ”yeme içme faaliyetleri“, ”rekreatif oyunlar“, ”eğlence organizasyonları“ ve ”doğa etkinlikleri“ kodlar sonucu ortaya çıkmıştır. İş yeri rekreasyon etkinlikleri kazanımlarına ilişkin beş(4) alt tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar; ”fizyolojik kazanımlar“, ”psikolojik kazanımlar“, ”sosyolojik kazanımlar“ ve ”kurumsal kazanımlar“ dır. Sürdürülebilir etkinlik yönetiminin önemine ilişkin; ”örgüt kültürü“, ”örgütsel bağlılık“ ve sürdürülebilir etkinlik yönetimi”temaları sunulmuştur. Buna bağlı olarak;“ verimlilik”,“ ekip çalışması”,“örgütsel değerler”, misyon- vizyon belirleme“, başarı artışı”, aidiyet duygusu“ kodlarına ulaşılmıştır. Bu araştırma sonucunda; yönetici görüşlerine ilişkin özel sektörde rekreasyonel faaliyetlerin çalışanların örgütsel bağlılığına, verimliliğine, başarısının yanı sıra psikolojik, fizyolojik, sosyal durumlarına katkı sağladığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yöneticilerin iş yeri rekreasyonel faaliyetlerin sürdürülebilirliğine ilişkin beklentilerinin olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu araştırma sonucunda; yönetici ve çalışanların psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik beklentilerini karşılamak ve şirket etkinliklerinin geleneksel hale getirilebilmesi adına özel sektörlerde ”iş yeri rekreasyonu" adı altında bir birim sağlanması önerilmektedir. Ayrıca rekreasyonel etkinliklerin yönetim sürecine ilişkin bir model önerisi geliştirilmesi ve kamu ve özel sektör alanlarına uyarlama yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the sustainability conception of recreational activities applied in private sector. With the purpose of examining the sustainable facility management conception in recreational activities of private sector, in this study qualitative research method is used since it reflects the participants' interests, demands and ideas who are in high and medium level management positions in Telecommunication companies in İzmir. The participants of this study which is realized between May-June 2015, is composed of 23 managers from 4 different telecommunication compamny in İzmir. Time schedule and the place of the interviews were planned according to the participants. The sustainable facility management perception of the managers were handled with qualitative research method and examined within the planned behavioral theory. The study is derived from the phenomenon that after a long term desk work in private sector, sustainable facility management is necessary in terms physical, psychological and sociological needs for recreational activities of employers. Thus the research model of this study is Phenomenology. Obtained data were changed into prose in computer environment. Then, data were analysed through“Nvivo 11 Pro for Windows”programme. Also, themes of encoded data, matching with each other, were grouped by 2 professionalists. Codes, in which agreement and difference of opinion, are calculated according to Cohenkappa formula. Coherence among encoders are found r= 0.84 as result of reliability calculation. Thus, calculated values show that there is coherence among raters at good level. After the analysis of the data obtained from the personal information forms, demographic findings about the participants have been reached and presented in graphics. After the analysis of the data the views of the managers are given as the themes“ applying the recreational activities at work”“benefits of participation to recreational activities at work ”and“conception for sustainable facility management”have been presented. Up to the views of the managers for applyin recreational activities at work; among the activities“educational activities, trips”“picnic”,“sportive activities”,“art and culturalactivities”,“meals”,“recreative games”,“entertainments”and“organizations in nature”have been reached as codes. Benefits of participation to recreational activities at work 4 themes have been reached. These themes are;“physiological benefits”,“psychological benefits”,“sociological benefits”and“ institutional benefits”. As for the importance of the sustainable facility management;“institutional culture”,“ belonging to the institution”and“sustainable facility management”themes are presented. And thus;“ productivity”,“ team work”,“institutional values”,“defining mission and vision”, increase in success“, and ”sense of belonging“ codes reached. In the end of this research based on the managers' views, the result is that in private sector recreational activities contributes positively on the sense of belonging, productivity and in addition; physiological, psychological and sociological situations of the employers. Besides managers have expectations for sustainability of the recreational activities at work. As a result of this study; to meet the physiological, psychological and sociological demands of managers and to maket he company facilities sustainable there is a need to establish a unit within the company like ”work recreation department" is suggested. And it is also suggested to develop a management model for recreational activities special to private sector fields.