Kırşehir ilinde özel bir işletmede yetiştirilen siyah alaca ineklerde farklı laktasyon eğrisi modellerinin karşılaştırılması
Comparison of different lactation curve models of holstein cattle raised in a private farm in Kirsehir province
  1. Tez No: 423784
  2. Yazar: MUSTAFA SOYDANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AZİZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Laktasyon eğrileri, Siyah Alaca, belirtme katsayısı, kalıntı standart sapma katsayısı, Lactation curves, Holstein cattle, adjusted multiple coefficient of determination and residual standard deviation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada, Kırşehir ilinde özel bir işletmede 2014-2015 yılları arasında yetiştirilen Siyah Alaca ineklere ait kontrol günü süt verim kayıtları kullanılarak altı farklı laktasyon eğrisi modeli karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, laktasyon eğrilerinin tanımlanmasında Wood, Cobby ve Le Du, Üssel, Parabolik Üssel, Kuadratik ve Logaritmik Linear modelleri kullanılmıştır. Laktasyon eğrisi parametreleri STATİSTİCA programı kullanılarak tahmin edilmiştir. Laktasyon eğrisini en iyi tanımlayan modeli belirlemek için belirtme (R2) ve kalıntı standart sapma (KSS) katsayıları kriter olarak kullanılmıştır. En yüksek R2 ve en düşük KSS değerlerini veren Wood modelinin laktasyon eğrisinin en iyi tanımlayan model olduğu belirlenmiştir. Wood modeli için belirtme katsayıları (R2) ve kalıntı standart sapma (KSS) ve laktasyon eğrisi parametreleri (a, b, c ) 1. laktasyon için sırasıyla 91.87, 0.123, 22.86, 0.188, 0.045; 2. laktasyon için sırasıyla 93.31, 0.166, 23.44, 0.219, 0.06; 3. laktasyon için sırasıyla 91.42, 0.099, 21.58, 0.172, 0.035; 4. laktasyon için sırasıyla 95.31, 0.065, 22.25, 0.195, 0.044; 5. laktasyon için sırasıyla 89.66, 0.167, 22.13, 0.202, 0.044; tüm laktasyonlar için ise 99.0, 0.468, 23.74, 0.067, 0.02 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, Wood modeli ile tahmin edilen parametrelerin ıslah çalışmalarında kullanılması, bu yönde yapılacak araştırmalara önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, six different lactation curve models were compared by using test day milk yield records belonging Holstein cattle raised at a private farm in a Kırşehir province between 2014 and 2015. For this purpose, to identify the best lactation curve models of Wood, Cobby and Le Du, Exponential, Parabolic exponential, Quadratic, Logaritmic Linear mathematical functions were used. Estimation of lactation curve parameters were obtained by STATİSTİCA statistical program. The coefficient of determination (R2) and residual standard deviation (RSD) statistics were used for determination of best fitted model in lactation curve. Wood function is the best goodness of fit model as having the highest R2 and lowest RSD coefficients. The coefficient of determination (R2), residual standard deviation a, b and c parameters for Wood model were estimated as 91.87%, 0.123, 22.86, 0.188, 0.045 for first lactation; 93.31%, 0.166, 23.44, 0.219, 0.06 for second lactation; 91.42%, 0.099, 21.58, 0.172, 0.035 for third lactation; 95.31%, 0.065, 22.25, 0.195, 0.044 for forth lactation; 89.66%, 0.167, 22.13, 0.202, 0.044 for fifth lactation and 99.0%, 0.468, 23.74, 0.067, 0.02 for all lactation, respectively. As a result, the parameters are estimated by Wood model, for use in breeding programs in this herds will be made an important contribution to research in this field.