Temperature measurement by optical methods
Optik metotlarla sıcaklık ölçümü
- Tez No: 423925
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN İŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklık Ölçüm Cihazları, Optik Metotlar, Optik Pirometre Kalibrasyonu, Temperature Measurement Devices, Optic Methods, Calibration of Optical Pyrometer
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sıcaklık günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız bir terimdir. İnsanoğlu yüzyıllardır çeşitli yöntemlerle, sıcaklığı ölçecek bir takım cihazlar ve metodlar geliştirmiştir. Bu metodlar ışığında ölçülen sıcaklık değerleri birçok konuda hangi yolu izlemeleri gerektiği hususunda insanoğluna yol gösterici olmuştur. Bu tez çalışmasında, sıcaklık ölçme yöntemlerinden birçoğu ele alınmış, fakat ağırlıklı olarak“Optik Metotlarla Sıcaklık Ölçümü”üzerinde durulmuştur. Bilindiği üzere optik methotlarla sıcaklık ölçmede kullanılan; kızılötesi termometre, optik pirometre ve termal kameralar gibi birçok cihaz mevcuttur. Bu araştırma kapsamında, bu cihazların çalışma prensipleri, sıcaklık ölçüm aralıkları ve genel kullanım alanları üzerinde durulmuştur. Ayrıca birçok yerde bulabileceğimiz malzemelerle el yapımı bir optik pirometre yapılmış ve cihazla bir takım ölçümler yapılarak sonuçlar bilgisayar ortamına aktarılmış ve bazı çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Temperature is a term frequently encountered in our daily lives. For centuries humankind, have been developed various methods and devices for to measure temperature. In the light of these methods, measured temperature values have provided guidance to humankind, on many issues with regard to which way monitoring requirements. In this thesis, we dealt with many of temperature measurement methods, but mostly“Temperature Measurement by Optical Methods”was emphasized. It is known that the optical method for measuring temperature; infrared thermometers, optical pyrometers and thermal cameras, as many equipment is available. The scope of this research, we were focused on the working principle, temperature measurement range and general usage areas of this devices. In addition with the material which will find in many places, handmade optical pyrometer was made, and making some measurements with this device, the results were transferred to the computer environment, and some analysis were made.