Van yöresi ballarının fizikokimyasal özelliklerinin ve biyolojik aktivitelerinin tespit edilmesi
Determination of physicochemical properties and biological activities of honey specimens from Van region
  1. Tez No: 423984
  2. Yazar: EKREM GÜNARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ULUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bal, polen, serbest, asitlik, elektriksel iletkenlik, Honey, pollen, free, acidity, electrical conductivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Van ilçeleri ballarının polen analizleri sonucunda 18 familyaya ait 45 takson teşhis edilmiştir. Ballarda dominant polen çeşidi tespit edilmemiştir. Çatak I (Centaurea sp. ve Astragalus) Çatak II (Astragalus sp.), Çatak III (Astragalus sp.), Muradiye (Astragalus sp.), Çaldıran (Eremurus sp.) ve Erciş (Astragalus sp.) ballarının multifloral kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Ballarda incelenen fizikokimyasal parametrelerin en düşük-en yüksek ve ortalama değerleri tespit edilmiştir; pH (3,44-3,94 (3,62); toplam asitlik (meq/kg) 13,1-21,8 (18,0±0,09); elektriksel iletkenlik (mS/cm) 0,12-0,34 (0,17); briks (%) 80,7-81,45 (81,7±0,07); nem miktarı (%) (14,8-16,53 (15,49±0,1), HMF (mg/100g) (6,20-14,33 (10,21±0,42); L değeri (37,90-51,08 (43,0±1,58); a değeri (-2,94-0,36 (-1,07±0,68); b değeri (5,27-11,07 (8,7±0,87); fenol miktarı (mg/100ml) (20,57-38,71 (28,15±0,43); flavanoid miktarı (mg/100ml) (8,01-9,87 (9,03±0,22); karotenoid miktarı (mg/kg) (0,62-1,14 (0,78±1,14) ve askorbik asit miktarı (mg/l) (0,50-1,59 (1,00±0,01). Test edilen tüm balların doz artışına bağlı olarak S. aureus ATCC 29213, S. aureus ATCC BAA977, E. hormaechei ATCC 700323, E. coli ATCC 25922, K. pneumoniae ATCC 700603'e karşı antibakteriyel etkinlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bal örneklerinin antioksidan aktivitelerinin (DPPH ve FRAP) sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A total of 45 taxon belongs to 18 family were identified on the basis of the pollen analyses of the honey samples from Van region. The dominant pollens were not determined in any of the samples. Honey from Çatak I (Centaurea sp. and Astragalus) Çatak II (Astragalus sp.), Çatak III (Astragalus sp.), Muradiye (Astragalus sp.), Çaldıran (Eremurus sp.) and Erciş (Astragalus sp.) were classified as the multifloral origin. The lowest and highest values of the physicochemical parameters determined in honey samples as follows; pH (3,44-3,94 (3,62); total aciditiy (meq/kg) (13,1-21,8 (18,0±0,09); electrical conductivity (mS/cm) (0,12-0,34 (0,17); brix (%) 80,7-81,45 (81,7±0,07); moisture content (%) (14,8-16,53 (15,49±0,1); HMF (mg/100g) (6,20-14,33 (10,21±0,42); L value (37,90-51,08 (43,0±1,58); a value (-2,94-0,36 (-1,07±0,68), b value (5,27-11,07 (8,7±0,87); phenol content (mg/100ml) (20,57-38,71 (28,15±0,43); flavanoid content (mg/100ml) (8,01-9,87 (9,03±0,22); carotenoid content (mg/kg) (0,62-1,14 (0,78±1,14); ascorbic acid content (mg/l) (0,50-1,59 (1,00±0,01). All tested honey samples showed dose dependent antibacterial activity against S. aureus ATCC 29213, S. aureus ATCC BAA977, E. hormaechei ATCC 700323, E. coli ATCC 25922, K. pneumoniae ATCC 700603. Honey samples also posessed antioxidant activities (DPPH and FRAP).