Bitki büyüme düzenleyicilerinin Anthurium andreanum L. türünün iki çeşidinin mikroçoğaltımı üzerinde etkileri
The effect of plant growth regulators on micropropagation in two varieties of Anthurium andreanum species
  1. Tez No: 424117
  2. Yazar: GİZEM AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Anthurium andreanum, In vitro, Mikroçoğaltım, Doku Kültürü, Anthurium andreanum, In vitro, Micropropagation, Tissue Culture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Tamamlanan Yüksek Lisans Tezinde, ülkemizde yetiştiriciliği yaygın olmayan, üretim istekleri net olarak bilinmeyen, ticari anlamda süs bitkisi olarak çok fazla tercih edilen, pahalı tropikal ve popüler bir tür olan Araceae familyasından Anthurium andreanum L türününe ait Red Love ve Pink Champion sertifikalı çeşitleri kullanılmıştır. Saksılardaki sertifikalı anaç bitkilerin sağlıklı, genç yaprak ve petiollerinden alınan eksplantlar farklı kombinasyon ve konsantrasyonlarda 2,4-D, NAA ve BAP içeren MS ortamlarında kallus uyartımı için kültüre alınmıştır. Bu farklı kültür koşullarının A. andreanum L. çeşitlerinde kallus oluşturma potansiyelleri karşılaştırılmıştır. En iyi kallus oluşturan 0.1 mg/L 2,4-D ve 1.5 mg/L BAP içeren tam MS ortamından alt kültürler yolu ile sürgün oluşumuna geçilmiştir. Çalışmanın belirli aşamasından sonra ise sadece Red Love çeşidine ait bitkicikler elde edilmiştir. En iyi sürgün oluşturma ortamı 0.5 mg/L BAP içeren yarı MS ortamı olduğu tespit edilmiştir. Eksplant başına sürgün oluşturma kapasitesi %86 olarak saptanmıştır. Araştırmanın sonucunda, ekonomik anlamda önemli olan ve normal şartlarda üretimi güç olan A. andreanum türünün Red Love ve Pink Champion çeşitlerinin in vitro optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Ancak sürgün oluşturma ve mikroçoğaltım açısından Red Love çeşidi başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, two varieties of Anthurium andreanum were micropropagated from calli by tissue culture techniques instead of classic production for increase the production. Plant regeneration of Anthurium andraeanum varieties Red Love and Pink Champion has been achieved through adventitious shoot formation from calli. Leaf and petiol explants were harvested from mature certificated plants which were grown in the pots. The leaf and petiole explants were cultured on MS medium supplemented with 0.1 mg/L 2,4-D, 1.5 mg/L BAP for callus induction in vitro conditions by indirect organogenesis. Best combination for biomass production were obtained as 0.1 mg/L 2,4-D, 1.5 mg/L BAP. Best shoot regeneration medium were obtained as half strength MS medium supplemented with with 0.5 mg/L BAP for Red Love variety. Shoot regeneration capacity per explant were calculated at 86%. Upon investigation in vitro A. andreanum kind of two different types of optimization was carried. However exile creation and micropropagation of varieties in terms of Red Love has been more successful than the Pink Champion varieties. As a result, in vitro optimization of Anthurium andraeanum two varieties Red Love and Pink Champion were realized. Furthermore, only micropropogation of Red Love variety was successfully achieved.