Kapya biberinde bazı hasat sonrası uygulamaların depolama kalitesine etkileri
The effects of some postharvest treatments on storage quality of kapya pepper
- Tez No: 424116
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kapya Biber, CaCl2, Semperfresh, Çörek Otu, Depolama Süresi, Kalite Özellikleri, Kapya Pepper, CaCl2, Semperfresh, Black Cumin Oils, Storage Period, Quality Properties
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, Türkiye genelinde özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde taze tüketim ve endüstriyel açıdan oldukça büyük üretim ve ihracat potansiyeline sahip olan Kapya biberinde farklı hasat sonrası uygulamaların etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; Çanakkale ili Merkez ilçe Çıplak köyünde özel üretici bahçesinden hasat edilen Kapya biberinin meyvelerine hasat sonrası farklı konsantrasyonlarda çörek otu yağı, CaCl2 ve Semperfresh uygulaması yapılmıştır. Uygulama yapılan ürünler 6°C-7°C arası sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında sırasıyla 15 ve 30 gün süresiyle depolanmışlardır. Her depolama süresi sonunda, depodan çıkarılan biberler 2 gün süreyle 18-20°C sıcaklık koşullarında raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Her depolama süresi sonunda biberlerde bazı kalite özellikleri incelenmiştir. İncelenen bu kalite özellikleri; ağırlık kaybı, renk, suda çözünebilir kuru madde oranı, TETA (titre edilebilir toplam asitlik miktarı), pH değeri, toplam fenolik bileşik içeriği ile depolama süresince çürüme ve bozulma oranıdır. Depolama ve kalite parametrelerindeki değişim Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Soğuk Hava Deposu ve laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Kapya biber tipinde yapmış olduğumuz uygulamalar ve depolama sonucunda 15 gün süre ile yapılan depolamada daha fazla olumlu sonuç alınmış, depolama sıcaklığının yapılan uygulamalara etki ettiği gözlemlenmiştir. Çürüme ve bozulma oranı incelendiğinde çörekotu yağı 600 ppm uygulaması başarılı olmuştur. Depolama süreleri uzadıkça meyvedeki bozulmalar artmış özellikle meyvenin uç kısmından sapa doğru giden bozulmalar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; the effects of different postharvest applications on Kapya peppers at different harvest maturities which have great potentials for industry and fresh consumption in Marmara, Agean and Mediterrnean regions in Turkey was carried out. For this purpose; in city of Çanakkale of Çıplak village cultivated Kapya peppers were have been done postharvest at different concentrations black cumin oils, CaCl2 and semperfresh applications. These applied crops were storage at 6-7°C temperature and 90-95% relative humidity conditionals for 15 and 30 days. After each storage period, peppers were kept at 18-20°C temperature for 2 days as shelf life. After each storage periods peppers were determined for some quality properties. These quality assessments weight lose, soluble solids, color change, pH value, total phenolic compounds, pyhsiological disorders and decay on each storage periods were also determined. Storage and quality analyses have been done experimental cold storage rooms and laboratory in Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture of Department of Horticulture. According to findings; kapia pepper type to made application and storage in more possitive with 15 days of storage, the effect of storage temperature is observed of application. 600 ppm application is more succesful treatment against pyhsiological disorders and decay. Decay incidence increased besides spoilages observed by the end to stem of the fruit with prolonged storage period.