Usability of recycled aggregate as concrete pavement
- Tez No: 424422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET VEFA AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, İnşaat yıkıntı atığı (İYA), Geri dönüşüm agregası (GDA), Beton yol, Eğilmede çekme dayanımı, Basınç dayanımı, Urban transformation, Construction demolition waste (CDW), Recycled aggregate (RA), Concrete pavement, Bending tensile strength, Compressive strength
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İnşaat yıkıntı atıklarının (İYA) depolama sahalarına döküm ücreti ve nakliye bedeli göz önüne alındığında doğal kaynakların da tüketilmemesi açısından İYA'nın geri dönüşümünün sağlanması gerekmektedir. Depolama sahalarının kapasitesi belli olduğundan bir süre sonra bu sahalar dolmakta ve işlevini yitirmektedir. Bu durum, yeni depolama sahalarının hizmete açılması anlamına gelmektedir. İYA'nın tekrar üretime katılmasıyla, beton üretimi için gerekli olan malzeme tasarrufu sağlanarak yeni depolama alanlarına duyulan ihtiyaç azalacaktır. Bu çalışmada, kentsel dönüşüm kapsamında oluşacak inşaat yıkıntı atıklarının (İYA) geri dönüşümü sağlanarak beton yol kaplamasında kullanılabilirliği araştırılmıştır. %100 temizlenmiş geri dönüşüm agregası (TGDA), %100 normal agrega (NA) ve geri dönüşüm agregasının (GDA) beton karışımına ağırlıkça %20, 40, 60, 80 oranında eklenerek üretilen beton kiriş ve küp numuneleri, laboratuvar ortamında teste tabi tutularak eğilmede çekme ve basınç dayanımları belirlenmiş ve bulunan değerler karşılaştırılmıştır. GDA kullanım oranı arttıkça beton basınç dayanımının arttığı, eğilmede çekme dayanımının ise inişli çıkışlı bir grafik gösterdiği, %100 TGDA ile üretilen betonun eğilmede çekme ve basınç dayanımı diğer üretilen deney grupları arasında maksimum sonucu verdiği ve beton yol kaplamasında kullanılmasının uygun olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Construction demolition waste should be recycled considering landfill dump fee and the shipping costs. After a certain period of time when the storage area of capacity is full these areas loose their functionality resulting in new landfill services. Participation of recycled waste into the reproduction will provide saving of material required for the production of concrete and will decrease the need for new storage space. In this study, recycled materials obtained from urban transformation Construction Demolition Waste (CDW) were researched as to be used in concrete pavements. Concrete beam and core samples with %100 cleaned recycled aggregates (CRA), %100 normal aggregates (NA) and by the RA weight of mix %20, 40, 60, 80 substituting instead of NA were subjected to laboratory testing program. Bending tensile strength and compressive strength values were determined and compared. As the RA ratio increases concrete compressive strength increased however the bending tensile strength fluctuated (increses and decreases). Concrete beam and core samples with %100 CRA gave the maximum tensile and compressive strengths. It was also shown that the %100 CRA can be used for concrete road pavements.