Binalarda enerji performansı hesaplama yöntemi (Bep-Tr)' nin enerji performans değerlendirmesi ve kullanılabilirliğine yönelik bir uygulama
An application for energy performance evalution and usability of the energy performance calculation methodology in buildings (Bep-Tr)
- Tez No: 424458
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ÖZLEM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Binalarda Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi (Bep-Tr), Bep-Tr' nin Kullanılabilirliği, Enerji Kimlik Belgesi, Energy Efficiency, The Energy Performance Calculation Methodology in Buildings(Bep-Tr), Usability of Bep-Tr, Energy Identification Certificate
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Harcanan enerjinin çok önemli bir bölümü yapılar tarafından tüketilmektedir. Bu nedenle Avrupa Ülkeleri 2002 yılında“Binalarda Enerji Performansı Direktifi”ni yayımlamıştır. Ülkemizde ise bu amaçla, 2008 yılında Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği çıkarılmış ve Bep-Tr yazılım programı geliştirilmiştir. Beş ana bölümden oluşan tezin; amacı, ortaya koyacağı sonuçlar ve bu konuda yapılan çalışmalar literatür araştırmasıyla birlikte giriş kısmında açıklanmıştır. İkinci bölümde, tez çalışmasının amacını destekleyen iki çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların birincisinde, Binalarda Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi (Bep-Tr) ile örnek konut binasının farklı yalıtım kalınlıklarına göre, beş iklim bölgesindeki enerji performansı belirlenmiştir. Yapılan ikinci çalışmada ise, Bep-Tr programının kullanılabilirliği ve Enerji Kimlik Belgesi uygulaması konuları üzerine Trabzon iline iş yapan, EKB (Enerji Kimlik Belgesi) uzmanı mühendis ve mimarlar ile bireysel görüşmeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde yapılan çalışmalarda elde edilen verilerin istatiksel değerlendirmesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde, yapılan çalışmaların sonuçları belirtilmiştir. Beşinci bölümde, Bep-Tr programında yapılan analiz çalışması ve EKB uzmanları ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilere dayanarak, Bep-Tr programının kullanılabilirliği ve EKB uygulaması üzerine öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
An important part of consumed energy is used by buildings. For this reason, European States published“The Energy Performance of Buildings Directive”in 2002. With the same purpose, Regulation on Energy Performance of Buildings was made and Bep-Tr software was developed in our country in 2008. The purpose of thesis that contains five main subjects, the results that are concluded from the thesis and studies on this field are explained in introduction part with literature research. In the second chapter, two studies are done to support the thesis study. In the first study, the heating and cooling energy loads of the sample building in five climatic regions according to different insulation thicknesses are analyzed with The Energy Performance Calculation Methodology in Buildings (Bep-Tr). In the second study, personal interviews are done with engineers and architects who specialized in Energy Identification Certificate and working for Trabzon province on the subjects of the usability of Bep-Tr program and application of Energy Identification Certificate. Statistical evaluations of the data that are obtained from the studies are done in the third chapter. In the fourth chapter, the results of the studies are specified. In the fifth chapter, suggestions about the usability of Bep-Tr program and application of Energy Identification Certificate are offered with regard to the data based on analysis study that is done with Bep-Tr program and interviews with the people specialized on Energy Identification Certificate.