Sille yerleşmesi içerisinde yer alan batı etkisinde (geç) osmanlı dönemi camilerinin mekansal analizleri
Spatial analysis of under western influence (late) ottoman period mosques in Si̇lle habitation
- Tez No: 424459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KURAK AÇICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Dini Yapı, Osmanlı Dönemi Camileri, Mekan Analizi, Sille, Religious Structure, Ottoman Period Mosques, Spatial Analysis, Sille
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yeryüzünde; geçmiş dönemlerden beri var olan ve hala hüküm süren bir çok inanç sistemi vardır. Her inanç sistemi, ait olduğu toplumun kültüründe önemli bir öğe olmuştur. Mimari anlamda bir çok dini yapının günümüze gelmesinde, yapımlarının sürekliliğinde önemli bir etkendir. Bazı coğrafyalarda; geçmişten günümüze uzanan kültürel mirasın zinciri içerisinde farklı inanç sistemlerinin dini yapıları mevcuttur. Çalışma kapsamında bu coğrafyalardan biri olan Sille yerleşmesi içerisinde; Müslüman toplumlara ait, günümüzde ibadete açık olan dini yapılar ele alınmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde; çalışma alanı belirlenerek, problemler ve hipotezler ortaya koyulmaktadır. Sonrasında, din kavramı ve dini yapılar açıklanıp, cami yapıları incelenmiştir. İkinci bölümde; Sille yerleşmesi hakkında genel bilgiler verilip, mimari öğeleri anlatılmıştır. Mimari öğeleri içerisinde yer alan dini yapılar; Hıristiyan ve Müslüman toplumlara ait olanlar olmak üzere ikiye ayrılarak yapılar hakkında genel bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölümde; Sille yerleşmesi içerisinde bulunan, Müslüman toplumlara ait, Batı Etkisinde (Geç) Osmanlı Dönemi Camileri hakkında literatür ve araştırma gezileri sırasında toplanan bilgiler derlenerek yakından tanıtılmaktadır. Dördüncü bölümde; Sille'de yer alan Batı Etkisinde (Geç) Osmanlı Dönemi Camileri; strüktürel ve mekansal kurgu olarak analiz edilmektedir. Beşinci bölümde; her bölüm ile ilgili genel sonuçlar açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde yapılan analizler üzerinden; ilk olarak camilerin hepsi için özel sonuçlar, ardından tümü için genel sonuçlar oluşturulmaktadır. Sonuçlar saptandıktan sonra; çalışmanın genel sonuçları doğrultusunda öneriler yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
There have been a lot of belief systems that have been in existence since past periods that have still been governing. Each belief system had become an important element in terms of the culture of the society to which it belongs. It is an important factor by means of the fact that a lot of religious constructions have been brought to our day, and for the maintenance of their constructions. In some geographies, there have been religious constructions of different belief systems within the chain of cultural heritages which traces from past to present. Within the scope of this study, religious constructions belonging to Islamic communities that have been open to worship in Sille, which is one of those aforementioned geographies, are taken into consideration. In the first section of the study; field of study is determined, problems and hypothesis are executed. Later, the term of religion and religious constructions are explained, mosque constructions are explained. In the second section; general information in relation to Sille habitation.Sille's religious constructions and general information in relation to those constructions is given. In the third section; information which is collected during literature analysis in relation to (Late) Ottoman Period Mosques in Sille region which belong to Islamic communities and are under Western Influence. In the fourth section; (Late) Ottoman Period Mosques under the influence of West in Sille are analyzed in terms of structural and spatial construct. In the fifth section; general results are procured in relation to each section, lately general results for all of the mosques are procured. After the results are identified, suggestions are made in the direction of general results of the study.