Üç boyutlu kat mülkiyeti kurulum metodolojisi
Three dimensional condominium installation methodology
  1. Tez No: 424464
  2. Yazar: YASEMİN KULEYİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu kadastro, Yapı, Kat Mülkiyeti, bağımsız bölüm, Oblik fotoğraf, 3 dimensionalcadastre, Construction, Condominium, Independentpart, Obliqueimage
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kadastronun“yapılar”yönüyle ciddi eksiklikler barındırdığı muhakkaktır. Bu nedenle bir bölgede kaç bina ya da kaç konut olduğunun net cevabını verebilen bir kurum da bulunmamaktadır. Türkiye 56 milyon parseli kapsamakta, bu parseller üzerinde toplam 15 milyon bağımsız bölüm bulunmaktadır ki bu 15 milyon bağımsız bölüm Medeni Kanun' a göre taşınmaz mülkiyeti konusunu oluşturmaktadır. Ancak bu bağımsız bölümlerin sınırları ve büyüklükleri konusunda ciddi bir belirsizlik mevcuttur. Bu konuda tapu arşivinde bulunan mimari projelerin Medeni Kanun' da sözü edilen“plan”ve düşey pafta olarak kabul edildiğini bildirir yargı kararları vardır. Önerilen metodolojikoordinatlandırma zorunluluğunu parsel ve bina detay noktaları ile yetinmek yerine bina içi her detayında koordinat üretilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu bahisle dış cephe giydirme yönteminde de oblik fotoğrafların doğru seçim olduğunu savunmaktadır Ancak oblik fotoğraflar bir binanın Kat Mülkiyeti Kanun'a göre oluşturulmuş Bağımsız Bölümlerinin ne şekilde ayrıştığını ya da sınırlarının ne olduğunu göstermemektedir .(LoD4 seviyesi hariç) Oblik görüntü üzerine önerilen metodoloji yöntemi ile vektörize edilen mimari projenin ya da bağımsız bölüm planının giydirilmesi veri elde etme ve yönetme hususlarında alternatif bir imkan sağlayacaktır ve yıllardır tartışılan ancak uygulamada bir türlü yerini bulamayan üç boyutlu kadastroya geçiş imkanı verecektir. Vergilendirme amaçlı toplu değerleme uygulamalarında, yön-cephe-manzara (CBS analizleri yolu ile) oblik görüntü üzerinden hesaplanabileceği muhakkaktır. Bu durumda kurulacak bir toplu değerleme sisteminin değişmez bir parçası olacaktır. Öngörülemeyen- hesaplanamayan- mevzuat değişikliği gerektiren gelir potansiyelinin çok fazla olduğu, çok amaçlı kadastro ya da uluslarası kadastro tanımları, uygulamaları, hukuki mevzuat tez içerisinde özellikle vurgulanarak, eksikliklerin kapatılması için karlı ve çağdaş bir yöntem olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is a factthatcadastre has seriousdeficiencies in terms of constructions. Therefore, there is noinstitutionthat can give a clearanswerabout how manyconstructionsorbuildingsarepresent in an area. Turkeycovers 56 millionparcelsandthereare 15 millionindependentparts on theseparcelsthatthese 15 millionindependentpartsconstitutethesubject of unmovableownershipaccordingtotheCivilCode. However, a seriousuncertainty is presentabouttheboundariesand size of theseindependentparts. Therearejudicialdecisionsdeclaretheacceptance of architecturalprojectsfound in landdeedarchives as“plan”and“verticalmapsection”in CivilCode. Theproposedmethodologyarguesthatcoordinatemust be produced in everydetail of theobligation of rectification not to be confinedwithparcelandbuildingdetailpoints. Inthiscontext, it alsoarguesthatobliqueimagesaretherightchoice in exteriorcladdingmethod. However, obliqueimages do not show how independentpartsdecomposedorwhataretheboundaries of independentpartsthatcreatedbytheLaw of Condominium (Exceptfor LoD4 level). Withtheproposedmethodology on obliqueimageandvectorizedarchitecturalprojectorcovering of independentpart plan willprovide an alternativeopportunityaboutdatagenerationandmanagementand it willalsoprovidethethreedimensionalcadastrethatdiscussedforyears but not locateditslocation in practice. It is obviousthatdirection-front-image can be calculatedthroughoutobliqueimage in collectiveassessmentapplicationsmadeforthepurpose of taxation (with GIS analysispath). Inthiscontext, it will be thestablepeace of collectiveassessmentsystem. Unforeseeable-incalculable-requirelegislationchange, havethepotentialrevenue is especiallyindicated in thesisand it is presented as a profitableand modern methodforeliminatingthedeficiencies.