Genelleştirilmiş yarı mükemmel halkalar
Generali̇zed semi̇perfect ri̇ngs
- Tez No: 424470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ MEHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Düz -örtü, yarı-mükemmel halka, Mükemmel halka, Flat -cover, Semiperfect Rings, Perfect Rings
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
H. Bass tarafından tanımlanan projektif örtüler ve mükemmel halkalar modül teorisinde önemli bir yere sahiptir. Mükemmel ve yarı-mükemmel halkalar üzerine geniş araştırmalar yapılmış ve hala devam etmektedir. Bu halkaların genellemeleri üzerine yapılan çalışmalar da literatürde büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada bu genellemelerden bazıları olan -mükemmel, -mükemmel, -mükemmel ve -yarı-mükemmel halkalar, özellikleri ve aralarındaki ilişkiler incelenmiş ve örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Projective covers and perfect rings defined by H. Bass is an important topic in the theory modules. Perfect and semiperfect rings are extensively studied. Studies concerning generalizations of these rings also have importance in the literature. In this work, some of these generalizations including -perfect, -perfect, -perfect and -semiperfect rings are studied along with their properties and connections in between and examples for such rings are given.