Tek gnss alıcısı ile hassas konum belirlemede ölçü farkları algoritmalarının karşılaştırılması
Performance comparison of data di̇fferencing algorithms in ppp positioning using single gnss receiver
  1. Tez No: 424513
  2. Yazar: ALİŞİR ÖZPERÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HALİS SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: PPP, Tekli Farklar, Zaman Farkları, Mutlak Konum Belirleme
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
GNSS teknolojisindeki gelişmeler, özelliklede yeni hesaplama ve modelleme teknikleri sayesinde uydu konum belirleme sistemlerinin kullanım alanlarını ve imkânlarını genişletmiştir. Jeodezik çalışmalarda ve yüksek doğruluk gerektiren mühendislik çalışmalarında, GNSS sistemleri rölatif ölçme yöntemleri kapsamında kullanılırlar. Bu da çok sayıda alıcıyla eş zamanlı olarak ölçmelerin yapılmasını gerektirir. Tek alıcıyla yüksek hassasiyet ve doğrulukta sonuç elde etmek, IGS (International GNSS Service) gibi kurumların ürettiği hassas yörünge ve saat bilgileri sayesinde mümkün olduğu anlaşılmıştır. Böylece, bu konuda 2000'li yıllarda pek çok araştırma kurumu ve araştırmacıların çalışmaları önemli sonuçlar vermiştir. Kısaca, PPP (Precise Point Positioning) Hassas Konum Belirleme olarak adlandırılan bu yöntem pek çok bilimsel yazılımda (Bernese, GIBSY-OASIS) modüler olarak kullanıma sunulmuştur. Bunların yanı sıra, PPP yöntemi ile CSRS-PPP, APPS, GAPS ve magicGNSS gibi internet servisleri üzerinden hizmet veren kuruluşlarda mevcuttur. Veri değerlendirmenin yaygınlaşmasıyla birlikte, son yıllarda PPP yönteminin kullanılabilirliği üzerine araştırmalar yoğunlaşmış ve alçak uyduların (LEO) konumlarının belirlenmesi ve bazı mühendislik ihtiyaçlarına katkı sağlayacağı anlaşılmıştır. Bunların dışında PPP yönteminin iyileştirilmesi yeni değerlendirme tekniklerinin geliştirilmesi üzerine pek çok çalışma ve araştırma güncel itibariyle yürütülmektedir. Bu tez kapsamında, PPP yönteminin matematik esasları ele alınmış, ölçü farkları üzerinden hareketle bazı parametrelerin elimine edilmesi (alıcı saat hatası, başlangıç faz belirsizlikleri iyonosfer ve troposfer gibi) esası temel alınarak algoritmalar denenmiştir. MATLAB ortamında RINEX veri yapısına dayalı bir PPP çözümü yapacak yazılım geliştirilmiştir. Sonuç itibariyle, yaklaşık 30 dakika süreli statik veri kullanılarak elde edilen çözümlerde yatay konumda, 10 cm, düşeyde ise 15 cm gibi bir yaklaşımla sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recent developments in GNSS technology, particularly through the new computation and modeling techniques, have expanded the application fields and the systems. GNSS systems are being used within the scope of relative measurement methods especially in surveying and engineering studies which require the high accuracy. These methods also require a numerous observation with number of receivers simultaneously. Thanks to the precise orbit and clock information generated by institutions such as IGS (International GNSS Service),it has proved that it's possible to obtain results with high precision and accuracy with a single receiver. Thus, in the 2000s, most work of researchers and institutions have yielded important results in this issue. Concisely, the PPP (Precise Point Positioning) available as a module in lot of scientific software like Bernese, GIBSY-OASIS.Besides, there are some institutions whose serve PPP method via internet services such as CSRS- PPP, APPS, GAPS and magicGNSS. With the proliferation of data evaluation software, researches focused on the PPP method to determine the location of low-satellites (LEO) and to some engineering requirements. In addition to that, nowadays, many studies carry out for the improvement of the PPP method and new assessment's the techniques In this thesis, the mathematical principles of PPP method are discussed, some algorithms based on eliminate some parameters considering measurements differences (such as receiver clock error, the uncertainty of initial phases, ionosphere and troposphere) are proven. A software solution which can calculate PPP has been developed in MATLAB, based on the RINEX data structures. As a result, solutions obtained through 30 minutes long static data, ±10 cm in a horizontal position and ±15cm in a vertical position are obtained. KeyWords: PPP, SingleDifferences, Time Differences, AbsolutePositioning.