Tavşanlarda epidural aralığa verilen magnezyum sülfat Medulla spinalis'te hasar oluşturur mu?
Does epidural magnesium sulphate which is given to epidural space at rabbits do create injured? Damage Medulla spinalis in rabbits?
- Tez No: 424556
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NECATİ GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Epidural, magnezyum sülfat, medulla spinalis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Amaç: Bu çalışmada tavşanlarda epidural kateter yolu ile farklı dozlarda verilen MgSO4'ın medulla spinaliste histolojik olarak bir hasar oluşturup oluşturmayacağının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, ağırlıkları 2000-3000 gr arasında değişen 18 adet tavşan alındı. Ketamin anestezisi altında deneklere kaudal epidural kateter takılarak cilt altı tünel ile sırttan çıkarılıp tespitlendi. Denekler kateter takıldıktan bir gün sonra randomize olarak 3 gruba ayrıldı; Grup Kontrol (n=6): Deneklere epidural kateterden 0,20 mL serum fizyolojik (SF) verildi. Grup 150 (n=6): Deneklere epidural kateterden 150 mg/mL MgSO4 ( 0,6 mmol elemental magnezyum) (pH: 6,20) olarak hazırlanan solüsyondan 1 mL verildi ve ardından 0,20 mL SF ile kateter yıkandı. Grup 450 (n=6): Deneklere epidural kateterden 450 mg/mL ( 1,8 mmol elemental magnezyum) MgSO4 (pH: 6,10) olarak hazırlanan solüsyondan 1 mL verildi ve ardından 0,20 mL SF ile kateter yıkandı. Denekler son ilaç enjeksiyonundan bir gün sonra yüksek doz pentotal ile sakrifiye edildi. Medulla spinalisten alınan kesitler histolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında histolojik olarak bir fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda epidural kateterden epidural aralığa verilen 150 mg ve 450 mg magnezyum sülfatın kontrol gurubuna verilen SF' ten farklı bir etki göstermediği, ışık mikroskopu incelemelerinde herhangi bir hücresel hasar oluşturmadığı gözlendi. Daha ileri araştırmalar için elekron mikroskopu incelemelerine ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study, we aimed to investigate the effects of different doses of MgSO4 given via epidural catheter to rabbits. MATERIAL AND METHOD: 18 rabbits which weight ranging between 2000-3000 g were used. Under ketamine anesthesia, caudal epidural catheters were placed, than catheters were fixed via a subcutaneous tunnel . The subjects were randomly divided into 3 groups. CONTROL GROUP ( n:6 ): Epidural catheter implanted and 0.20 mL physiological saline solution injected. GROUP 150 (n:6): 1mL of 150 mg/mL MgSO4 (0.6 mmol elemental magnesium) (pH= 6.20) was administered via epidural catheter , and catheter was flushed with 0.20 mL physiological saline solution. GROUP 450 (n=6): 1mL of 450 mg/mL MgSO4 (0.6 mmol elemental magnesium) (pH= 6.20) was administered via epidural catheter than, catheter was flushed with 0.20 mL physiological saline solution. The day after the drug injections, subjects were sacrificed with high dose pentothal. Medulla spinalis sections were hystologically examined. RESULTS: There wasn' t any statistically significant difference between the groups.