Kanin, premolar ve süpernümerer dişlerin cerrahi çekimi öncesi ön değerlendirmede CBCT'nin öneminin araştırılması
Importance of cone beam computed tomography (CBCT) in the pre evaluation of surgical removal of impacted canine, premolar and supernumerary teeth
  1. Tez No: 424582
  2. Yazar: OMED SHAFIG HAMAAMIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTAN HAMDİ ARAS, PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CBCT (Cone Beam Computed Tomography), Panoramik radyografi (OPG), Gömülü Dişler, Tesadüfi lezyonlar, CBCT (Cone Beam Computed Tomography), Panoramic radyograph (OPG), Impacted teeth, Incidental lesions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gömülü diş, beklenen zamanda sürmeyerek diş arkında yerini almayan diş olarak tanımlanır. En sık olarak gömülü kalan dişler alt ve üst akıl dişleridir, bunu sırasıyla üst kanin dişleri ve alt premolar dişler takip eder. Gömülü dişlerin çekimi esnasında ve sonrasında; komşu dişte harabiyet, yanlış diş çekilmesi, sinirlerin zarar görmesi, lojlara diş/kök kaçması, maksiller sinüs veya burun tabanı perforasyonu gibi bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu komplikasyonların önlenmesi amacıyla iyi bir radyografik değerlendirme oldukça önem arzeder. Diş hekimliğinde geleneksel radyografik görüntüleme araçları olan periapikal, oklüzal, sefalometrik ve panoramik radyografiler (OPG) sadece iki boyutlu inceleme imkânı sağladığından; çenelerdeki anatomik yapıların, patolojilerin ve lezyonların lokalizasyonu ile boyutu hakkında sınırlı bilgiler sağlar. Ayrıca iki boyutlu görüntü veren bu yöntemlerde; çevre dokuların süperpozisyonu, magnifikasyon, görüntülerin distorsiyonu, perspektif problemleri gibi dezavantajlar da mevcuttur . İki boyutlu görüntü veren bu sistemlerdeki yetersizlikten dolayı konik-ışınlı-bilgisayarlı-tomografi (CBCT) veya dental-volumetric-tomografi (DVT) olarak adlandırılan ve özellikle baş ve boyun uygulamalarında yoğun ilgi gören görüntüleme sistemleri geliştirilmiştir. CBCT'nin; düşük radyasyon dozu, doğru ve hassas değerlendirmeye izin vermesi, hızlı tarama süresi, daha az artefakta ve magnikasyona sebep olması gibi birçok avantajı vardır. Çalışmamızda gömülü kanin, premolar ve süpernümerer toplam 108 dişin cerrahi çekimi öncesi ön değerlendirmesinde, 70 hastadan çekilmiş olan panoramik radyografiler (OPG) ile CBCT'ler değerlendirilerek elde edilen bu iki veri birbirleri ile kıyaslanmıştır. Akıl dişleri haricinde çenelerde gömülü kalan dişlerin cerrahi çekimi öncesinde CBCT'nin öneminin değerlendirilmesinin amaçlandığı bu çalışmada, sonuç olarak, ilgili dişlerin çekimi öncesi OPG'larla birlikte CBCT görüntülemesinin günümüz teknolojisinde özellikle şüpheli vakalarda bir seçenek değil bir zaruriyet olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Impacted theeth could be defined as unsatisfactory tooth eruption at its suitable position. Mostly impacted teeth is wisdom teeth, and after followed by upper canine and lower premolar, respectively.During and after removal of the impacted theeth, some complications may be seen such as damage to adjacent teeth, false extraction, nerve damage, teeth/root escape, maxillary sinus and nasal base perforation. A proper radiographic evaluations have great interest to eliminate these complications. Conventinal radiograph in dentistry such as periapical, occlusal, cephalometric and panoramic radiographs (OPG) provide only (2D) examination. Thus, they provide limited information about the anatomical structures, size and localization of any incidental lesions. In addition, there are many disadvantages of (2D) imaging methods such as cross-bite, magnification, distortion of images, and perspective problems. Due to insufficiency of (2D) imaging methods, a novel method named cone-beam computed tomography (CBCT) or dental volumetric tomography (DVT), which is especially developed to used in head and neck imagings. CBCT has several advantages including low radiation dose, accurate precise evaluation, faster scan, lesser artifact and magnification. In our study, in the pre-evalutaion of total of 108 impacted canine, premolar and superneumerary teeth, (OPG) and CBCT images of 70 patients were assessed and resulting data were compared. In this study in which the importance of CBCT was evaluated before the surgical removal of impacted theeth in jaws rather than wisdom theeth, we concluded that in the removal of regarding theeth together with the OPG, CBCT imaging is necessity not an option in today's technology.