Üç farklı düşme riski değerlendirme aracının duyarlılık seçicilik düzeyleri ile kullanılabilirliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the specifity, sensitivity and feasibility of three different fall risk assessment tools
  1. Tez No: 424615
  2. Yazar: ZEHRA ÇAPA
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞEYDA SEREN İNTEPELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: düşme riski değerlendirme, seçicilik, duyarlılık, fall risk assessment, specifity, sensitivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Araştırma üç farklı düşme risk aracının duyarlılık, seçicilik ve kullanılabilirliklerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve kesitsel nitelikteki araştırma örneklemini, araştırmanın yapıldığı kliniklerde yatan hastaların risk tanılama sayıları oluşturmuştur. Çalışmada Hendrich II, Morse ve DENN düşme riski değerlendirme ölçekleri kullanılmıştır. Her bir ölçek için 7732 risk tanılama olmak üzere üç ölçek için toplam 23196 risk tanılama yapılmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler duyarlılık/seçicilik ve ROC analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %18.6' sının düşme öyküsü bulunmaktadır. Çalışma sırasında en fazla düşme (%15.0) Nöroloji kliniğinde yaşanmıştır. Düşme en fazla %15.0 oranında 4. ve 5. hasta yatış günlerinde görülmüş ve düşmelerin %33.3'ü hasta odasında gerçekleşmiştir. Hendrich II ölçeğinin duyarlılığı %26.7, seçiciliği %91.4; Morse ölçeğinin duyarlılığı %56.7, seçiciliği %66.0 ve DENN ölçeğinin duyarlılığı %36.7, seçiciliği %87.3 olarak hesaplanmıştır. ROC analizleri sonuçlarına göre ROC eğrisi altında kalan alan Hendrich II Düşme Riski Ölçeği için 0.655, Morse Düşme Ölçeği için 0.711 ve DENN Düşme Risk Değerlendirme Skalası için 0.717 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Morse düşme ölçeğinin duyarlılığının, diğer ölçeklere göre yüksek olması nedeniyle daha kullanılabilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the specifity, sensitivity and feasbility of three different fall risk assessment tools. Method: The sample of this descriptive, comperative and cross-sectional study was risk identification numbers of the patients hospitalized in different clinics. Hendrich II, Morse and DENN fall risk assessment tools were used in the study. 7732 risk identification numbers for each and totally for three tools 23196 risk identification numbers were identified. Descriptive statistics, the sensitivity/specificity and ROC analysis were used to analyse of the data. Findings: 18.6% of the patiens had fall history. The highest fall ratio occured in neurology clinic (15.0%). Most falls occured in 4th and 5th days of the hospitalisation. 33.3% of falls occured in patient rooms. The sensitivity and specifity for Hendrich II are 26.7% and 91.4%, for Morse 56.7% and 66.0% and for DENN 36.7%-87.3% respectively. The area under the curve in ROC analysis was calculated 0.655 for Hendrich II, 0.711 for Morse and 0.717 for DENN. Conclusion: Because of it's higher sensitivity Morse is more useable tool.