Osteoporozlu hastalarda vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel (VEMP) bulgularının değerlendirilmesi
The evaluation of vestibular evoked myogenic potential findings (VEMP) in osteoporosis patients
  1. Tez No: 424709
  2. Yazar: AHMET YASİN SARIGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, VEMP, Denge, Osteoporosis, VEMP, Balance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Osteoporoz hastalarında kalsiyum metabolizmasının bozulması ile birlikte yoğunluğu azalan otokonialar ve otolitik işlevin etkilerinin servikal Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller (cVEMP) ile ortaya koymaktır. Bireyler ve Yöntem: Bu çalışma kemik mineral yoğunluğu (Kemik Dansitometrisi, DXA) Dünya Sağlık Örgütü'nün osteoporoz sınıflamasına göre T skoru ≤ -2,5 ve altında olan 45-65 yaş arasında toplam 30 osteoporozlu kadın hasta ve 30 sağlıklı kadın birey ile yapılmıştır. Tüm katılımcılara otoskopik muayene, immitansmetrik inceleme ve saf ses odyometri testleri yapıldı. Orta kulak patolojisi olanlar çalışma dışı bırakıldı. 500 Hz Tone-Burst uyaran kullanılarak 97 dBnHL şiddet seviyesinde cVEMP testi yapıldı. İki grup arasında P1 ve N1 dalga latansları, P1-N1 dalgalar arası latans farkları, P1-N1 amplitüd değerleri ve asimetri oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Sağ kulak P1 latansı kontrol grubunda ortalama 16,15±1,12 msn, çalışma grubunda 19,20±2,85 msn'dir. Sağ kulak N1 latansı kontrol grubunda ortalama 24,67±1,95 msn, çalışma grubunda ise 28,11±2,17 msn'dir. Sağ kulak P1 ve N1 dalga latansları için gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttur (p˂0,05). Sol kulak P1 latansı kontrol grubunda ortalama 16,66±1,18 msn, çalışma grubunda 19,16±2,51 msn'dir. Sol kulak N1 latansı kontrol grubunda ortalama 24,86±1,62 msn, çalışma grubunda ise 28,18±2,70 msn'dir. Sol kulak P1 ve N1 dalga latansları için gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttur (p˂0,05). Sağ ve sol kulak P1-N1 dalga latans farklarında ve amplitüdlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değildir (p˃0,05). Asimetri oranı kontrol grubunda ortalama %10,03±10,44, osteoporozlu grupta ise %23,07±13,85'dir. Asimetri oranı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttur (p˂0,05). Sonuçlar: Osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalması sonucu iskelet sisteminin etkilendiği sistemik bir hastalıktır. cVEMP testinde osteoporozlu hastaların sağ ve sol kulak P1 ve N1 dalga latanslarındaki uzama VEMP arkının (sakkül, inferior vestibüler sinir, lateral vestibüler çekirdek ve medial vestibüler trakt) etkilendiğini göstermektedir. Osteoporozlu hasta grubunda asimetrinin yüksek olması özellikle sağ ya da sol taraftan herhangi birinde daha fazla fonksiyon kaybı yaşandığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effects of changes in calcium metabolism on vestibular system in patients with osteoporosis by using cervical vestibular evoked myogenic potentials (cVEMP). Patients and Methods: A total of 30 female patients with osteoporosis (T score ≤ - 2,5) and 30 female healthy volunteers between 45-65 years old were enrolled in this comparative cross-sectional study. All participants underwent otorhinolaryngological physical examination. Pure tone audiometry and tympanometry tests were performed before the cVEMP test. All participants underwent cVEMPs, using 500 Hz-tone bursts at 97 dBnHL intensity level. P1-N1wave latencies, latency differences between P1-N1 waves, and P1-N1 amplitude values were compared between two groups. Results: P1 average latency in the right ear was 16,15±1,12 ms in the control group and 19,20 ± 2,85 ms in the study group. N1 average latency in the right ear was 1,95 ±24,67 ms in the control group and 28,11±2,17 ms in the study group. There was a statistically significant difference for P1 and N1 wave latencies between two groups in the right ear (p˂0,05). P1 average latency in the left ear was 16,66±1,18 ms in the control group and 19,16±2,51 ms in the study group. N1 average latency in the left ear was 24,86±1,62 ms in the control group and 28,18±2,70 ms in the study group. There was a statistically significant difference for P1 and N1 wave latencies between two groups in the left ear (p˂0,05). There was not a statistically significant difference between P1-N1 wave latency differences and amplitudes in both ears. Asymmetry ratio was 10,03±10,44% in the control group and 23,07±13,85% in osteoporosis patients. There was a statistically significant difference between the groups in terms of asymmetry ratio (p˂0,05). Conclusion: Osteoporosis is a systemic disease in which skeletal bones are affected. We observed a prolongation of the P1 and N1 wave latency in cVEMP test in both ears of osteoporosis patients. This suggets that VEMP circuit (saccule, inferior vestibular nerve, lateral vestibular nucleus and medial vestibular tract) is somehow affected in osteoporosis patients.