Gebelerde orta ve iç kulak fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of pregnant women in middle and inner ear function
- Tez No: 424708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, işitme, otoakustik emisyon, immitansmetrik inceleme, Gestation, hearing, otoacoustic emission, immitansmetric measurement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Gebeliğin I, II ve III. trimesterlerinde meydana gelen hormonal değişikliklerin orta ve iç kulak işitme sistemi üzerine olan etkilerini değerlendirmek. Materyal Metod: Çalışmaya I. trimesterde olan 8 gebe, II. trimesterde olan 24 gebe ve III. trimesterde olan 11 gebe ile gebe olmayan 27 sağlıklı kadın dahil edilmiştir. Gebelerin yaşları 17-35 arasında değişmekte olup, ortalama 28,76±6,4' tür. Gebe olmayan sağlıklı kadınların yaşları ise 18-32 arasında değişmekte olup, ortalama 23±4,6'dır. Tüm katılımcılara Kulak Burun Boğaz muayenesinden sonra 125-8000 Hz arasında saf ses odyometri, immitansmetrik inceleme (kanal hacmi, komplians, orta kulak basıncı, gradyan) ve 1000, 1500, 2000, 3000 ve 4000 Hz'lerde Transient Evoked-Otoakustik Emisyon (TE-OAE) bakılmıştır. Bulgular: Saf ses odyometri değerlendirmesinde gebeliğin I, II ve III. trimesterlerinde 125, 250 ve 500 Hz'lerde sağlıklı kadınlara göre bilateral işitme eşiklerinde yükselme mevcuttur. 125, 250 ve 500 Hz' saf ses işitme eşiklerinde sağlıklı kadınlar ve gebeler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur (p0,05). TE-OAE ölçümlerinde I., II. ve III. trimester gebe grupları ve sağlıklı kadınlar arasında 1000, 1500, 2000, 3000, 4000 Hz'lerde ve ortalama emisyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcut değildir (p˃0,05). Fakat 2000, 3000 ve 4000 Hz'lerde I. trimesterden başlayarak III. trimestere doğru amplitüd değerlerinde düşüş gözlenmiştir. İmmitansmetrik ölçümlerde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değildir (p>0,05). Sonuç: Gebelerde meydana gelen hormonal değişikliklere bağlı olarak 125, 250 ve 500 Hz'lerde koklear işitme kaybına benzer çok hafif derecede işitme eşiklerinde artış gözlenmiştir. Gebelerin 2000, 3000 ve 4000 Hz otoakustik emisyon değerlerinde sağlıklı kadınlara göre düşüş gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre gebeliğe bağlı olarak orta kulak fonksiyonlarında normal sonuçlar elde edilirken, koklear fonksiyonlarda fizyolojik değişiklikler gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To assess the effects of changes on middle and inner ear hearing system during I., II and III. trimesters of gestation. Material and Method: 8 pregnant in first trimester, 24 pregnants in decond trimester, 11 pregnants in third trimester and 27 health woman without pregnancy were included in our study. Ages of pregnants were between 17-35 and mean age was 28,76±6,4. Ages of healthy woman without pregnancy were between 18-32 and mean age was 23±4,6. All participants went through ENT examination and pure tone audiometry between 125 and 8000 Hz, immitansmetric examination (ear canal volume, compliance, middle ear pressure, gradient) and Transient Evoked Otoacoustic Emission (TE-OAE) in 1000, 1500, 2000, 3000 and 4000 Hz were carried out Findings: In the assessment of pure tone audiometry, there is an increase at bilateral hearing thresholds at 125, 250 and 500 Hz during the first, second and third trimesters of gestation compared to the healthy women. There is a statistically significant differance between healthy women and pregnants at 125, 250 and 500 Hz pure tone thresholds, (p0,05). In TE-OAE measurements, there is no statistically significant differance between the first, second and third trimesters of gestation and healthy women at 1000, 1500, 2000, 3000, 4000 Hz and in the average emission values, (p˃0,05). However, a decrease in amplitude values was observed in 2000, 3000 ve 4000 Hz from the first trimester through the third trimester. There is also statistically significant differance between two groups in immitansmetric measurments, (p>0,05). Conclusion: Due to the hormonal changes in gestation, a mild increase in hearing thresholds in 125, 250 and 500 Hz., similar to cochlear hearing loss, was observed A desrease was observed in 2000, 3000 and 4000 Hz otoacoustic emission values of pregnant women compared to the healthy women. Acoording to this results, while normal results are obtained in middle ear functions in gestation, physilogic changes in cochear functions are observed.