Vitamin B12 eksikliğinde auditory brainstem response (ABR) değerlendirilmesi
Assessment of the auditory brainstem response (ABR) in vitamin B12 deficiency
  1. Tez No: 424712
  2. Yazar: İDRİS TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin B12, ABR, İşitme, Vitamin B 12, ABR, Hearing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Vitamin B12 eksikliğine bağlı olarak santral sinir sisteminde değişiklikler görülmektedir. Bu çalışmanın amacı; vitamin B12 eksikliğinin santral işitsel yollara etkilerini ABR ile değerlendirmektir. Materyal Metot: Çalışmaya vitamin B12 eksikliği olan 30 kişi (16 kadın, 14 erkek), kontrol grubu olarak herhangi bir işitme problemi olmayan vitamin B12 düzeyi normal 30 kişi (17 kadın, 13 erkek) katılmıştır. Vitamin B12 eksikliği olan katılımcıların yaşları 18-39 arasında değişmekte olup, ortalama 28±5,6 iken kontrol grubunun ise yaşları 18-42 arasında değişmekte olup ortalama 30±6,2'dir. Vitamin B12 eksikliği olan grupla kontrol grubundaki katılımcıların klik uyaran ile I, III ve V. dalga latansları ile I-III, I-V ve III-V dalgalararası latansları ve amplitüdleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Klik uyaran ile 70 dBnHL şiddet seviyesinde vitamin B12 eksikliği olan bireyler ile kontrol grubu arasında I, III ve V. dalga latansları ile I-III, I-V ve III-V dalgalararası latans değerleri ile amplitüdleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Vitamin B12 eksikliği santral sinir sistemini etkilemesine rağmen ABR testinde normal latans ve amplitüdler elde edilmiştir. Özellikle I, III ve V. dalgaların kaynak aldığı beyinsapı bölgesinin vitamin B12 eksikliğinden etkilenmediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Changes in the central nervous system are observed due to vitamin B12 deficiency. The purpose of this study to evaluate the effects of vitamin B12 deficiency on the central auditory pathways using ABR. Material and Method: 30 individuals (16 females, 14 males) with vitamin B12 deficiency and 30 individuals (17 females, 13 males) with no hearing problems and normal vitamin B12 levels participated in the study. The ages of the individuals with vitamin B12 deficiency changed between 18 and 39, with a mean of 28±5.6, the ages of the individuals in the control group were between 18 and 42, with a mean of 30±6.2. The I, III and V. wave latencies and I-III, I-V and III-V inter-wave latencies and amplitudes of the participants with vitamin B12 deficiency and with normal hearing were evaluated using click stimulus. Findings: No statistically significant change was observed between the group with vitamin B12 deficiency and the normal group in the I, III and V. wave latencies and the I-III, I-V and III-V inter-latency values and amplitudes. Conclusion: Although vitamin B12 deficiency effects the central nervous system, normal latencies and amplitudes were obtained in the ABR test. It was especially observed that the brainstem region, where the I, III ve V. waves originate, is not effected by vitamin B12 deficiency.