Vitamin B12 eksikliğinde vestibüler evoked myogenic potential (VEMP) testinin değerlendirilmesi
Assessment of the vestibular evoked myogenic potential (VEMP) test in vitamin B12 deficiency
  1. Tez No: 424711
  2. Yazar: DENİZ KARATEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin B12, VEMP, Vestibüler sistem, Vitamin B 12, VEMP, Balance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Vitamin B12 eksikliğine bağlı olarak santral sinir sisteminde değişiklikler görülmektedir. Buna bağlı olarak B12 vitamin eksikliğinin vestibüler sisteme etkisi olup olmadığını VEMP ile değerlendirmek. Materyal ve Metod: Çalışmaya vitamin B12 eksikliği olan 35 kişi (16 kadın, 19 erkek), kontrol grubu olarak herhangi bir işitme ve denge problemi olmayan vitamin B12 düzeyi normal 35 kişi (18 kadın, 17 erkek) katılmıştır. Vitamin B12 eksikliği olanların yaşları 18-45 arasında değişmekte olup, ortalama 27±8,6'dır. Kontrol grubunun yaşları ise 18-42 arasında ve ortalama 28±9,8'dir. Hastaların 500 Hz tone burst uyaran kullanılarak P1 ve N1 dalga latans ve amplitüdleri değerlendirilmeye alınmıştır. Bulgular: 500 Hz tone burst uyaran ile 100 dBnHL şiddet seviyesinde vitamin B12 eksikliği olan ve normal grup arasında istatistiksel olarak P1 ve N1 dalga latans ve amplitüd değerlerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. Sonuç: Vitamin B12 eksikliği santral sinir sistemini etkilemesine rağmen VEMP testinde normal bulgular elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre vitamin B12 eksikliğinde VEMP arkını oluşturan sakkülüs, inferior vestibüler sinir, lateral vestibüler çekirdek ve medial vestibüler yolun etkilenmediği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: Changes in the central nervous system are observed due to vitamin B12 deficiency. In connection with this, the present study aims to assess whether vitamin B12 deficiency has an effect on the balancing system by using the VEMP test. Material and Method: 35 individuals (16 females, 19 males) with vitamin B12 deficiency and as a control group, 35 individuals (18 females, 17 males, without any hearing or balance problems) participated in the study. The ages of the individuals with vitamin B12 deficiency changed between 18 and 45, with a mean of 27±8.6. The ages of the individuals in the control group were between 18 and 42, with a mean of 28±9.8. The P1 and N1 wave latencies and amplitudes of the participants with vitamin B12 deficiency and with normal hearing were evaluated using 500 Hz tone burst stimulus. Findings: No statistically significant change was observed between the group with vitamin B12 deficiency and the normal group in the P1 and N1 wave latencies and amplitudes at 500 Hz tone burst stimulus and 100 dBnHL intensity level. Conclusion: Although vitamin B12 deficiency effects the central nervous system, normal findings were obtained in the VEMP test. According to these results, it is maintained that in vitamin B12 deficiency, the saccule, the inferior vestibular nerve, lateral vestibular nucleus and medial vestibular track that make the VEMP arc is not effected.