Hekimlerin zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin farkındalık düzeylerinin belirlenmesi
Determining the awareness level of medical doctors on compulsory liability insurance
- Tez No: 424764
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİH VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hekim, Hekimin sorumluluğu, Mali sorumluluk sigortası, Zorunlu mali sorumluluk sigortası, Medical Doctor, Medical Doctors' Responsibilities, Liability insurance, Compulsory Liability insurance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmamızda hekimlerin zorunlu mali sorumluluk sigortasına bakışlarını öğrenebilmek, farkındalıklarını ortaya koyarak yapılabilecek değişikliklere karşın sağlık yönetimi adına alınabilecek tedbirleri ön plana çıkartmak, gerçekleştirilen araştırmanın bulguları ve bu bulgular üzerinden yapılan bu araştırma kapsamında tıbbi uygulama hataları, tıbbi bakım ve tedavi sırasında görülen ve hekimin hatası olmayan durumlarda hekimlerin hukuki sorumluluklarına dair bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Denizli ili, merkez ilçedeki bir Kamu Hastanesinde 2014 yılı Temmuz-Eylül ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini oluşturan örneklem büyüklüğü ise Denizli ilinde bir kamu hastanesinde araştırmaya katılmayı kabul eden 276 hekim çalışana uygulanmıştır. Araştırma sonunda evrenin % 73'üne ulaşılmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Anket formlarında demografik özelliklerin yanı sıra kişisel bilgilere, sigorta yaptırma nedenlerine ve sigorta yaptırmama nedenlerine ait maddeler yer almaktadır. Ayrıca ankette Hekimlerin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına ait farkındalıklarını ortaya koyacak şartlar ile hekim önerilerine yer verilmiştir. Veriler bilgisayarda SPSS programında oluşturulacak veri tabanına yüklenerek frekans ki-kare gibi önemlilik testler uygulanmıştır. Araştırmamızın neticesinde 2010 yılından sonra mali sorumluluk sigortasının zorunlu olmasına rağmen %10 hekimin halen sigorta yaptırmadığı görülmüştür. Hekimler arasında yapılan anket çalışmamızdan elde edilen bilgilere göre ankete katılan sadece 2 kişi sigortasından hasar ödemesi yapıldığını, 7 kişi ise Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamına girmeyen bir nedenden dolayı dava ile karşı karşıya kaldığını ifade etmiştir. Sigorta şirketleri tarafından hekimlerin düzenli bilgilendirilmesi konu hakkındaki farkındalığın artmasına ve yaşanacak olası sorunların azalmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to find out medical doctors' point of view on compulsory liability insurance; to highlight the precautions that can be taken related to health administration by raising these doctors' awareness on the possible changes. Also, the study, in the light of the findings, aims to inform medical doctors about their civil liabilities in the cases of medical malpractices during medical care and treatment, which stem from some factors other than the doctor himself. The study was conducted in a state hospital in the center of Denizli between July and September in 2014. The sample of the study consisted of 276 medical doctors working in a state hospital in Denizli who accepted to participate in the study. At the end of the study, 73 % of the population were reached. A questionnaire form designed by the researcher according to the aims of the study is used. In the questionnaire form, as well as the demographic information, there existed items related to the reasons to and not to take out an insurance policy. In addition, items revealing medical doctors' awareness on compulsory liability insurance and suggestions by doctors were included. The findings were analyzed using SPSS program through significance tests such as frequency, chi-square. As a result of our study, although liability insurance has been compulsory since 2010, it is seen that 10% of the medical doctors have not still taken out an insurance policy. According to results of the questionnaire applied to the medical doctors, only 2 doctors reported that they were paid for their claim payment by their insurance company while 7 people had to go to court because of a reason that is not included in the insurance coverage. Informing medical doctors regularly by insurance companies will enable them to raise awareness and so the probable problems will decrease.