Astımlı çocuklarda oksidatif stresin tiyol disülfit dengesi üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress in children with asthma by disulfide thiol balance
- Tez No: 424769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: astım, oksidatif stres, tiyol, disülfit, tiyol disülfit dengesi, asthma, oxidative stress, thiol, disulfide, thiol disulfide balance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Astım birçok hücre ve hücre bileşenlerinin katıldığı, bronş aşırı duyarlılığı ve hava akımı obstrüksiyonu ile karakterize kronik enflamatuar bir hastalıktır. Son çalışmalarda havayolu enflamasyonunda oksidatif stresin etkili olduğu belirlenmiştir. Disülfit tiyol oranı (DTR) detoksifikasyonda ve antioksidan savunmada kritik rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı astımlı çocuklarda oksidatif stres düzeyini DTR üzerinden değerlendirerek, hastalığın patogenezinde DTR'nin rolünü araştırmaktır. Çalışmaya astımlı 65 çocuk, benzer yaş ve cinsiyette 22 sağlıklı çocuk olmak üzere toplam 87 çocuk dahil edildi. Oksidatif stres düzeyini belirlemek için iki grupta tiyol, disülfit düzeyleri ölçüldü ayrıca DTR hesaplandı. Yapılan analizler sonucunda DTR ve disülfit düzeyleri astımlı grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p=0,011, p=0,010), tiyol düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulunsa da aralarındaki fark anlamlı değildi (p=0,123). Astımlı çocuklarda yüksek bulunan disülfid düzeyi ve DTR'nin; daha önce yapılan çalışmalar ile bildirilen, astımlı çocuklarda oksidatif stres artışına neden olan mekanizmalara ek olarak hastalık patogenezinde rol oynadığını düşündürmektedir. Tiyol, disülfit ve DTR'nin diğer oksidatif stres belirteçlerine göre daha standardize ve otomatize olarak ölçülebilmesi nedeniyle astım hastalığında oksidatif dengenin belirlenmesinde klinik açıdan tercih edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic inflammatory disease which includes many cells and cell components and characterized by excessive bronchial sensitivity and airflow obstruction. Recent studies have revealed that oxidative stress is effective on the airway inflammation. Disulfide thiol ratio (DTR) plays a critical role in detoxification and antioxidant defense. The objective of this study is to investigate DTR's role in the pathogenesis of the disease by evaluating oxidative stress levels in asthmatic children via DTR. 87 children including 65 asthmatic children of similar age and gender with 22 healthy children were included to the research. Thiol and disulfide levels were measured in two groups to determine the oxidative stress level and the DTR was calculated additionally. DTR and disulfide levels were found significantly higher in the asthmatic group compared with the control group as a result of the analysis conducted (p = 0,011, p = 0,010 respectively) and although the thiol levels were found higher in the patients' group compared with the control group, the difference was not significant (p = 0,123). High level of disulfide and DTR in asthmatic children is thought to play in the pathogenesis of the disease in addition to mechanisms causing increased oxidative stress in asthmatic children reported by previous studies. It is considered that thiol, disulfide and DTR may be preferred clinically for determining oxidative stability in asthma because it can be measured in a more standardized and automated way compared to other oxidative stress indicators.