İlköğretim 2.kademe (5.6.7 ve 8 sınıf) öğrencilerinin spor yapan ve yapmayanların saldırganlık durumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi (Kahramanmaraş ili örneği)
5, 6, 7, 8. class investigation of other variables angle level of aggression those who do sports students at level (Kahramanmaras province example)
  1. Tez No: 424772
  2. Yazar: CEBRAİL FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, spor, öfke, öğrenci, eğitim, rehberlik, Aggressive, Sport, anger, students, training, guidance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı Kahramanmaraş ili ilköğretim 2.kademe(5.6.7 ve 8) sınıfların spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin saldırganlık durumları ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. İlköğretim 5.6.7 ve 8 sınıfların spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin saldırganlık durumları ile ilgili görüşlerinin çeşitli değişkenlerine ilişkin sonuçlarına göre öğrencilerin spor yapıp yapmamalarının saldırganlık durumları ile ilgili görüşleri cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmektedir. Ayrıca öğrencilerin saldırganlık durumları ile ilgili görüşleri spor yapıp yapmamalarına göre anlamlı bir farklılık olduğu, öğrencilerin saldırganlık durumları ile ilgili görüşleri ailenin birlikte olup olmama değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Genel olarak öğrencilerin saldırganlık eğilimleri ile spor yapıp yapmama durumları arasında; Spor yapmayan öğrenciler arasında pozitif ve yüksek düzeyde; spor yapan öğrenciler arasında negatif ve yüksek düzeyde ve spor yapan ve yapmayan öğrenciler arasında bir ilişki vardır. Öğrencilerden spor yapanların saldırganlık eğilimlerinde düşme ve spor yapmayanların ise saldırganlık eğilimlerinde yükselme vardır. Spor ile saldırganlık eğilimi arasında ters orantı vardır. Spor yapma oranı arttığında saldırganlık eğiliminin azalmakta olduğu, spor yapma azaldığında saldırganlık eğiliminin de artmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kahramanmaraş ili ilköğretim 5.6.7 ve 8 sınıfların spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin saldırganlık durumları ile ilgili görüşlerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma nicel verilere dayalı tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın evreni Kahramanmaraş ili merkezinde okuyan 5,6,7 ve 8.sınıf (?=34000) öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırma yansız olarak seçilen örneklem üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi ile ilgili grubun evreni temsil edebilme gücü tespit edilmeye çalışılmıştır ve basit tesadüfî (random) örnekleme tekniği kullanılmıştır. Örnekleme dahil Kahramanmaraş ili merkezinde okuyan 5,6,7 ve 8.sınıf (?=1500) öğrenciden oluşan bu evreni (n=1500) kişiden oluşacak bir örneklem grubunun 0,05 anlamlılık ve % 1 hoşgörü düzeyinde temsil edebileceği düşünülmüştür.1992 yılında Buss ve Peryy“Aggressioan Questionnaire”olarak adlandırılan Saldırganlık Ölçeğini yeni bir özbildirim ölçeği olarak geliştirilmiştir. Bu ölçek Buss ve Durke Düşmanlık Envanterinden köken alınmış, yenilenmiş ve psikometrik olarak iyileştirilmiş olup, envanterin ana özelliğini içermekle birlikte Şu an geçerli olan standartları da karşılamaktadır. Ölçek,2000 yılında Buss ve Warren tarafından güncellenmiştir. Saldırganlık ölçeği, 45 madde içermektedir. Verilerin çözümünde t testi, F testi, korelasyon, kay kare testleri kullanılmıştır. Spor yapan öğrencilerin saldırganlık eğilimlerinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this search is to determine the views about aggression situation of students who do sports and not do sports in the elementary school that is 5, 6, 7 and 8th grade in Kahramanmaraş. According to several variables' result of the related views about aggression situation of students who do sports and not do sports in the elementary school, a significant difference depending on gender has not been seen about the views about aggression situation of the students whether they do sports or not. Otherwise, the views about students' aggression situation have showed a difference according to whether their family are together. Generally, between the students' aggressive instinct and whether they do sports or not; there is a Positive and high level relationship in the students who not do sports and Negative and high level relationship in the students who do sports. There is a dropping the aggressive instinct of the students who do sports and an increasing aggressive instinct of the students who not do sports.. there is a inverse proportion between sport and aggressive. It has been concluded that dropping the aggressive when the doing sport proportion has increased and increasing the aggressive when the doing sport proportion has dropped. This search, determined the views about aggression situation of students who do sports and not do sports in the elementary school that is 5, 6, 7 and 8th grade in Kahramanmaraş, is a research in survey model based on quantitative data..the population of this search consists of 5,6,7 and 8th grade students in the center of Kahramanmaraş. (?=34000). It has been studied to determined search's sample power of determining population and it has been used a random sample technique. It has been thought that a sample group consisted of 1500 person may represent this population consisted of 5,6,7 and 8th grade students in Kahramanmaraş (?=1500) in the 0.05 significance level and 1% tolerance. In 1992, Buss and Perry developed“AggressioanQuestionnaire”. This scale which derived from Durke and Buss's Hostility Inventory, renovated and improved psychometrically, included the main feature of the inventory meets the applicable standards the scale has been updated by Buss and Warren in 2000. The aggressive scale includes 45 items. Iı has been used T test, F test, Chi Square Test and correlation in the solution of data. It has been reached conclusion that aggressive instincts of students who do sports are low.