Spor ve sağlık alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin algılanmış stres seviyeleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi (Kahramanmaraş ili örneği)
An analysis of perceived stress level (PSL) and healty life style behaviours of the university students studying sports and health
  1. Tez No: 424774
  2. Yazar: ÖZLEM EKİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELÇUK GENÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanmış stres, sağlık, spor, davranış, üniversite, perceived stress, health, sports, behaviour, university
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor ve sağlık alanlarında öğrenim gören üniversiteli öğrencilerin sağlığı geliştirici davranış düzeyleri, algılanmış stres düzeylerini belirleyerek algılanmış stress düzeyleri ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında ilişki olup olmadığını farklı değişkenlere göre belirlemektir. Araştırmaya yaşları 17-28 yaş arasında 447 kız, 197 erkek olmak üzere toplam 644 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcılara uygulanan sosyo-demografik veri toplama formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm demografik özellikleri belirlemek amacıyla oluşturulan 14 sorudan oluşmaktadır. Diğer bölümlerde ise sağlığı geliştirici davranış düzeylerini belirlemek amacıyla“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği”ve algılanmış stres düzeylerini belirlemek amacıyla“Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ-10)”kullanılmıştır. Alfa 0.05 seviyesi anlamlı olarak kabul edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre algılanmış streslerinde anlamlı farklılık görülmüştür (p0,05), diğer alt boyutları arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak, algılanmış stres düzeyleri ve sağlığı geliştirici davranış düzeyleri cinsiyet ve okul değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Sağlığı geliştirici davranış düzeyleri kız ve erkek öğrencilerde farklı alt boyutlarda anlamlı değişim göstermiştir. Sağlığı geliştirici davranış düzeyleri ölçeğinin alt boyutlardaki puanları bakımından BESYO öğrencilerinin ortalamaları anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
644 university students (aged between 17-28, 447 girls,197 boys) have taken part in this survey to identify the healt him proving behaviour levels of university students studying sports and health, levels of perceived stress, if there is a relation ship between the perceived stres level and heal thim proving behaviours and a difference according to the independent variables such as; age, gender, height, weight, department. The socio-demographic data gathering question naire applied to the participants consists of questions such as age, sex and class.“Healthy Life Style Behaviour Scale”has been used for identifying the level of health improving behaviours while“Perceived Stress Scale (PSL-10)”has been used for identifying the perceived stres level. An alfa level of 0.05 has been statistically accepted significant. Accordingto students'gender variable, meaningful differences have been observed in their perceived stress (p0.05), whereas, a meaning fuldifference has been found among so ther subdimensions (p0.05). As a result, Perceived Stress Level and Health Improving Behaviour Level have shown are markable change according to gender and the variable school. Health Improving Behaviour Level has shown a notable change at different subdimensions in male and female students. Interms of the marks at the Health Improving Behaviour Level scale at lower dimensions , Means of BESYO students have been dramatically high.