Diz eklemi anatomik varyasyonlarının magnetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
- Tez No: 424782
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM KARAZİNCİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anatomik varyasyon, MRG, Diz, Anatomicvariation, MRI, Knee
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Diz eklemi anatomik varyasyonlarının MRG ile değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Ocak 2012-Haziran 2015 tarihleri arasında diz MRG tetkiki çekilen 3089 (1477 kadın, 1612 erkek) hastanın görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Kemik varyasyonlarından Bipartat/multipartat patella, dorsal patellar defekt, fabella, kortikal desmoid, kas varyasyonlarından Gastroknemius üçüncü başı , aksesuar popliteus kası, tensor fasia lata kası varlığı , ligaman varyasyonlarından anterior transvers intermeniskal ligaman, oblik meniskomeniskal ligaman ve meniskofemoral ligaman, menisküs varyasyonlarınadan menisküste dalgalanma, lateral menisküs anterior hornunda striasyon( beneklenme), diskoid menisküs ve meniskal ossikül varlığı, plikalardan süperior, inferior ve medial plika varlığı değerlendirildi. Bulgular:En sık görülen varyasyon posterior meniskofemoral (Wrisberg) ligaman (%41,11) idi. Bipartat patella (%0,4), multipartat patella (%0,1), dorsal patellar defekt (%1), fabella (%12), kortikal desmoid (%12), gastroknemius üçüncü başı (%3), diskoid menisküs (%2,50), meniskal dalgalanma (%2), lateral menisküs anterior hornunda striasyon (%35) anterior transvers intermeniskal ligaman (%39,54), oblik meniskomeniskeal ligaman (%1,40), anterior meniskofemoral (Humprey) ligaman(%16), posterior meniskofemoral ligaman(Wrisberg) (%41,11), suprapatellar plika (%9), mediopatellar plika (%2), infrapatellar plika (%8) oranında saptandı. Sonuç: Diz çevresi ve içerisinde çok sayıda ligaman ve tendon bulunmakta ve bunların birçoğu anatomik varyasyon içermektedir. Retrospektif yapılan bu çalışmada hastaların % 80'inde en az bir varyasyon saptandı. Bunların bilinmesi ve tanımlanması doğru tanı, gereksiz ekstra görüntüleme ve ekstra tedavileri önlemek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate anatomical variation of knee joint by MRI Material and method: Between January 2012 to June 2015 3089(( 1477 female , 1612 male )MR imaging examinations of the knee were retrospective reviewed. Bipartite/multipartite patella, dorsal pattellar defect,fabella,cortical desmoid from bone variations ; third head of gastrocnemius, accessory popliteus muscle, tensor fascia lata from muscle variations; anterior transverse intermeniscal ligament, oblique meniscomensical ligament and meniscofemoral ligament from ligament variations; waving in meniscus, striations in lateral meniscus anterior horn, discoid meniscus and existence of meniscal ossicle from meniscus variations ; existence of superior, inferior plica from plicas was evaluated. Results:. The most common variaton of was posterior meniscofemoral(Wrisberg) ligament (%41.11) . Bipartite patella (%0.4), Multipartite patella (%0.1), Dorsal patellar defect (%1 ) cases. Fabella (%12), Cortical desmoid (%12), Third head of gastrocnemius (%3), discoid meniscus (% 2.50), meniscal flounce (%2), striations in lateral meniscus anterior horn (%35), anterior transverse intermeniscal ligament (% 39.50), Oblique meniscomeniscal ligamentis (%1.40), anterior meniscofemoral(Humprey) ligament (%16), posterior meniscofemoral (Wrisberg) ligament (%41.11 ), suprapatellar plica (%9),mediopatellar (%2) and İnfrapatellar plica was found in (%8) of patients. Conclusion:There are a large number of ligament and tendon within and around the knee , many of which may show anatomical variation. In this retrospective study % 80 of patient had at least one variation. Knowing and defining these variations is important to avoid from unnecessary extra imagings and treatments.