Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran Hatay ilinde yaşayan gebelerde nodüler guatr prevalansı
The prevalence of goiter nodules in pregnant women admitted to the Hospital in Mustafa Kemal University Faculty of Medicine in Hatay
  1. Tez No: 424783
  2. Yazar: YILDIRIM ONUR AĞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, nodüler guatr, TSH, Pregnant, nodules, TSH
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran Hatay ilinde yaşayan gebelerde nodüler guatr prevalansının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kontrol ve olgu grubu olmak üzere iki grup üzerinde yapılmıştır. Araştırma kapsamına 01.02.2015 ile 02.10.2015 tarihlerinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin genel poliklinikleri ile gebe takip polikliniklerine başvuran hastalar alınmıştır. Gebe takip polikliniklerinden rastgele tesadüfü örneklem yöntemi ile seçilen 90 gebe hasta Olgu Grubu'na alınmış, hastanenin genel polikliniklerine başvuran yaş ve cinsiyet uyumlu hastalardan rastgele tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen gebe olmayan 90 olgu ise kontrol grubuna alınmıştır. Bulgular: 90 olgunun 9'unda nodüler guatr saptanmış olup gebe takip polikliniklerine başvuran gebelerde nodüler guatr prevalansının % 10 olduğu saptanmıştır. Kontrol grubundaki olgularda tiroid kanlanmasının normal olma sıklığının 81 (%90), tiroid kanlanmasının hafif artmış olma sıklığının 6 (%6,7), tiroid kanlanmasının artmış olma sıklığının 3 (%3,3) olduğu saptanmıştır. Olgularda tiroid parankim yapılarının homojen olma sıklığının 82 (%91,1), heterojen olma sıklığının 5 (%5,6), hafif heterojen olma sıklığının 3 (%3,3) olduğu saptanmıştır. Gebe-olgu grubunda nodül olanların tiroid volümlerinin ortalaması 12,6029 ml olarak, nodül olmayanların tiroid volümlerinin ortalaması 10,4353 ml olarak hesaplanmış, nodül olanların tiroid volümlerinin nodül olmayanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. kontrol grubundaki olguların %12,22'sinde tiroid bezinde nodül saptanmış, %87,78'inde nodül saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, bu araştırmada nodüler guatr tanısı olmayan toplam 180 olgunun 20'sinde nodüler guatr olduğu saptanmıştır. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesine başvuran gebelerdeki nodüler guatr prevelansının %10 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to find the prevalence of goiter nodules in pregnant women admitted to the Hospital in Mustafa Kemal University Faculty of Medicine in Hatay. Method: This research was conducted on two groups which were control and case group. Research data taken from the general outpatients clinic for pregnant women admitted to the Mustafa Kemal University Faculty Hospital between 01.02.2015- 02.10.2015. Randomly selected 90 pregnant patients from pregnant follow up clinics form the case group, age and sex matched 90 non-pregnant patients whos were apply toThe hospital's general outpatient clinics randomly selected and form control group. Results: From 90 cases admitted to the outpatient pregnant women follow-up clinics 9 of them detected nodular goiter so the prevalence of goiter is 10%. We found that the blood supply to the thyroid is normal for 81 (90%) patients, slightly increased blood supply to the thyroid is 6 (6.7%), increased thyroid arterial supply is 3 (3.3%). The incidence of thyroid parenchyma is homogeneous in 82 cases (91.1%), the prevalence of heterogeneous is 5 (5.6%) and the frequency for slightly heterogeneous is 3 (3.3%). The average volume of thyroid in cases pregnant women with nodules are 12.6029 ml, the average volume of thyroid in cases pregnant women non-nodules are 10.4353 mL, we found that thyroid volumes with nodules were higher than those without nodule. 12,22' s % of patients in the control group was found thyroid nodules. Conclusion: As a result, 20 patients diagnosed with nodular goiter from 180 patients . We determined that pregnant women admitted to the Mustafa Kemal University Faculty of Medicine nodules goiter prevalence is to be 10%.