Enteral yoldan beslenen yoğun bakım hastalarının beslenme yönteminin glikoz kontrolüne etkisi
The effect of continuous and intermittent enteral feeding on glucose control in patients hospitalized in the intensive care unit
- Tez No: 424841
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Enteral beslenme, sürekli, aralıklı, glikoz izlemi, Enteral feeding, continuous, intermittent, glucose monitoring
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil ve Yoğun Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda kullanılmakta olan sürekli enteral ve aralıklı enteral beslenme yöntemlerinin glikoz kontrolüne etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. 18 yaş ve üzeri, enteral yoldan beslenen, en az 5 gün yoğun bakım ünitesinde kalan, diyabetin akut komplikasyonları tanısı olmayan, izlem süresince enteral ürün, miktarı ve kullanılan ilaçları değişmeyen hastalarla deneysel, kendi kendine kontrollü olarak yapılan bu araştırmaya 35 hasta dahil edildi. Aynı grupta farklı günlerde iki farklı beslenme yöntemi uygulanarak, iki gündeki kan şekerleri karşılaştırıldı. Kan Şekerleri glukometre ile ölçüldü. Hastaların bireysel ve hastalık özellikleri, yoğun bakım süreci ile ilgili bilgileri kayıt edildi. Araştırma grubunun %54.3 ünün kadın, %97.1 ?inin 61 yaş üstünde, %54.3 ?ünün solunum yetmezliğine sahip, %85.7?sinin diyabetinin olmadığı, %97.1?inin başta hipertansiyon olmak üzere altta yatan bir hastalığa sahip olduğu ve tamamının yoğun bakıma yatmadan önce insülin kullanmadığı belirlendi. Hastaların tümü, MUST ölçeğine göre, malnutrisyon açısından yüksek riskli, APACHE II puan ortalamaları 22.1, BKİ?nin 27 olduğu, metabolik kontrol değişkenlerinden insülin (34.5+33), ve HbA1C yüksek (6.3+0.8), albüminin düşük (2.9+0.6), olduğu belirlendi. Sürekli ve aralıklı beslenme sırasında CRP ve lökosit değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05), Glikoz değerlerinin saat 09, 13 ve 17 saatlerindeki ölçümleri aralıklı beslenmede, sürekli beslenmeye göre anlamlı olarak düşük bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the effect of continuous and intermittent enteral feeding on glucose control in patients hospitalized in the intensive care unit. Thirty-five patients aged 18 years and over receiving enteral nutrition and who had stayed in intensive care units at least 5 days, who had no acute complications of diabetes and whose amount of drugs and enteral product have not changed in follow up were enrolled in this experimental controlled study. Two different nutrition methods were applied to the same group on different days and blood glucose levels on these days were compared. Blood glucose levels were measured using a glucometer. Individual and disease characteristics of the patients and information about the process of intensive care unit were recorded. Of the patients, 54.3% were female, 97.1% were over 61, 54.3% had respiratory failure, 85.7% were non-diabetic, 97.1% had underlying disease including hypertension and all the patients had not received insulin before they were taken into intensive care unit. All patients were at high risk of malnutrition according to MUST scale with APACHE II score of 22.1, BMI 27, insulin, one of metabolic control variables (34.5 +33) and high HbA1c (6.3 + 0.8), low albumin (2.9 +0.6). The difference between CRP and leukocyte counts during continuous and intermittent feeding was not statistically significant (p> 0.05) and glucose levels measured at 09:00, 13:00 and 17:00 in intermittent feeding were significantly lower than those of continuous feeding (p 0.05).