Samsun ilinde evcil kanatlılarda batı Nil ve kuş gribi virus enfeksiyonlarının serolojik olarak araştırılması
Investigation of west Nile virus and avian influenza virus infections by serologically in dpmestic bird species in the Samsun
  1. Tez No: 424854
  2. Yazar: SİNAN PİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Batı nil virüsü, ELISA, evcil kanatlı, kuş gribi, Türkiye, Avian influenza, domestic bird, ELISA, Turkey, west nile virus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Kuşlar hem kuş gribi virüsü (KGV) hem de batı nil virusunun önemli konakçılarıdır. Batı nil virüsü (BNV) sineklerle taşınan viral bir hastalıktır. BNV insan, kuş ve atlarda ensefalitin fatal formuna neden olur. Kuş gribi virüsü dünya sağlığını tehdit etmektedir. Virüs, evcil kanatlılarda bir çok salgına neden olmuştur. Bu çalışmada Samsun ilinde halk elinde yetiştirilen evcil kanatlılarda KGV ve BNV enfeksiyonlarıın serolojik olarak tespiti amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, evcil kanatlılardan (kaz, hindi, ördek ve tavuk) rastgele örnekleme metodu ile kan serumları toplanmıştır. Türkiye'nin kuzeyinde bulunan Samsun ilinden 394 kaz, 129 ördek, 117 hindi ve 96 tavuk olmak üzere toplam 736 evcil kanatlı hayvandan kan serumu örneği toplanmıştır. Toplanan serum örnekleri kuş gribi ve bati nil virüsü antikorları yönünden c-ELISA ile test edilmiştir. Bulgular: Batı nil virüsü için seropozitivite oranı tavuklarda %3,1, ördeklerde %0,8, kazlarda %1,8 ve hindilerde %17,9, kuş gribi virüsü için tavuklarda %4,2, ördeklerde %9,3, kazlarda %0,5 ve hindilerde 1,7 olarak tespit edilmiştir. 736 serum örneğinde batı nil virüsü antikorları %4,3 (32), kuş gribi virüsü antikorları %2,7 (20) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar, evcil kanatlıların seçilen viruslar için potansiyel bir rezervuar olduğunu ve bu hastalıkların epidemiyolojisinde rol oynadığını Türkiye'de ilk defa ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Birds are important host species of both Avian influenza (AI) and West nile viruses. West Nile virus (WNV) is a mosquito-borne viral disease. WNV can cause a fatal form of encephalitis in humans, birds and horses. Avian influenza virus (AIV) is a threat to world health: it has caused numerous disease outbreaks in domestic poultry. The objective of this study was to investigate the AIV and WNV infections as serologically in domestic birds (Chiken, duck, goose and turkey) reared in rural areas of the Samsun province. Material and Method: In this study, blood samples randomly collected from domestic birds (chicken, duck, goose and turkey). The material consisted of 736 domestic birds, including 394 geese, 129 ducks, 117 turkeys and 96 chickens, from Samsun province in northern Turkey. The serum samples were analysed for the presence of antibodies to WNV and AIV using a competitive enzyme-linked immunosorbent assay (C-ELISA). Results: Seropositivity rates in chickens, ducks, geese and turkeys were detected as 3.1%, 0.8%, 1.8% and 17.9% for WNV and 4.2%, 9.3%, 0.5% and 1.7% for AIV, respectively. Out of 736 serum samples examined, 32 (4.3%) were positive for WNV, 20 (2.7%) were positive for AIV. Conclusion: The results, recorded for the first time in Turkey, supported the hypothesis that domestic bird act as a potential reservoir of selected viruses, and thus have a role in the epidemiology of these diseases.