Samsun ilinde bovine viral diarrhea virus ile enfekte sığırların araştırılması
Investigation of persistently infected cattle with bovine viral diarrhea virus in Samsun province
  1. Tez No: 424855
  2. Yazar: HAKAN TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BVDV, ELISA, nötralizasyon, persiste enfeksiyon, sığır, BVDV, cattle, ELISA, neutralization, persistently infected
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; Türkiye'nin kuzeyinde yer alan Samsun ilinin 4 farklı bölgesinde bulunan küçük aile işletmelerindeki Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV) ile persiste enfekte sığırların araştırılması ve Samsun ilindeki BVDV'nin mevcut seroprevalansının tespit edilmesidir. Materyal ve Metot: Türkiye'nin Kuzey bölgesinde bulunan Samsun ilinin dört farklı bölgesinden (Alaçam, Kavak, Ladik, Terme) randomize olarak seçilmiş 119 adet küçük aile işletmesinde bulunan 651 adet sığırdan kan örnekleri toplandı. Alınan kan örnekleri Antigen Captured ELISA (ACE) kullanılarak BVDV antijenleri yönünden ve Serum Nötralizasyon Testi (SNT) kullanılarak BVDV antikorları yönünden kontrol edildi. Bulgular: 651 sığırdan 2 tanesi (% 0,03) BVDV antijeni pozitif BVDV antikorları yönünden negatif tespit edildi. BVDV antijeni pozitif hayvanlardan 28 gün sonra ikinci kan örnekleri alınarak test edildi ve BVDV antijeni negatif, BVDV antikoru pozitif olarak tespit edildi. Yapılan SNT testi ile 651 sığırdan 211 adedi BVDV antikorları yönünden (%32,41) pozitif olarak tespit edildi. Seropozitif sığırların SN titreleri (SN50), 1:2-1:512 arasında değerlendirildi. Sonuç: Araştırma sonucunda Samsun ilinde küçük aile işletmelerinde BVDV ile persiste enfekte hayvan tespit edilememiştir. Küçük aile işletmelerinde tespit edilen seropozitiflik oranı, bu aile işletmelerinde bulunan hayvanların BVDV enfeksiyonunu subklinik olarak geçirmekte olduğunu ya da geçirdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen yüksek seropozitiflik oranı, Türkiye'de küçük aile işletmelerinde bulunan sığırlarda BVDV enfeksiyonunun yüksek olma olasılığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aims of this were as follows; to investigate the cattle persistently infected (PI) with Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV) in small-scale family farms in four different location of Samsun Province, Northern Turkey; to determine the current seroprevalence of BVDV in Samsun Province. Material and Method: In this study, sampling of cattle was from four different locations (Alaçam, Kavak, Ladik and Terme) of Samsun Province in North Turkey.119 small scale family farms having between 1 to 12 cattle were randomly selected. Samples were tested for BVDV using commercial antigen capture-ELISA (Antigen Capture ELISA) and tested for BVDV specific antibodies using Virus Neutralization Test (VNT). Results: 2 of 652 (0.03%) animals were positive for BVDV antigens by ACE and antibody negative by VNT. The antigen positive animals were sampled for second time after 28 days. These animals were found antigen negative and antibody pozitive. 211 of 651 (31.41%) animals were found seropozitive by VNT. VNT titer were calculated from 1:2 to1:512. Conclusion: In conclusion, PI cattle with BVDV in small scale family farms were not detected. We detected seropositivity in small scale family farms, this farms of animals reveal that this family farms of animals reveal that BVDV infection that had subclinical or spend. The resulting high seropositivity rate, reveals the possibility that high BVDV infection in cattle found in small family businesses in Turkey.