Senkop ile başvuran çocuklarda QT dispersiyonun klinik öneminin değerlendirilmesi
Evaluation of the importance of QT dispersion in children with syncope
  1. Tez No: 424898
  2. Yazar: ZÜBEYDE FİDANCI DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEKİ BİLİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, senkop, QT dispersiyonu, yineleme
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Senkop, postür ve tonus kaybıyla giden ve kendiliğinden düzelen geçici bilinç kaybıdır. Bu çalışmada senkop şikayeti ile başvuran hastalarda kolay uygulanan, girişimsel bir yöntem olmayan QT dispersiyonu değerlendirilerek, senkop türü, aritmi, ani ölüm ve tekrarlama riski açısından bir belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamızda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı'na senkop şikayeti ile başvuran 52 hasta ve 50 kontrol grubu karşılaştırılarak elektrokardiyografi (EKG)'de QT dispersiyonu bakıldı. Hastaların cinsiyet, yaş, ekokardiyografi (EKO), ayakta ve otururken tansiyon değerleri, hematokrit değeri, elektrolit değerleri, karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri, EKG'de QTd ve QTcd değerlerine bakıldı. EKG'de QT dispersiyonu hesaplanarak aritmi, ani ölüm ve senkopun tekrarlama riskinin araştırılması planlandı. Senkop nedeni olabilecek ek hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmaya senkop nedeni tarafımıza başvuran 28 erkek (%53,8), 24 kız (46,2) hastadan oluşan toplam 52 hasta alındı. Yaşları 7-17 yıl arasında değişen hastaların ilk senkop geçirme yaşı ortalaması 13,9±2,4 yıl idi. Hastaların takip süresi 5-18 ay arasında değişmekte olup ortalama 10±5 ay idi. Başvurudaki ortalama senkop sayısı 2,8±2,2 idi. Kontrol grubuna 50 sağlıklı çocuk alındı. 22'si kız (%44) ve 28'i erkek (%56) idi. Yaş ortalamaları 13,8 ± 2,3 yıl ve yaş dağılımları 11-17 yıl idi. Senkop nedeni ile başvuran hastalarımızda QTd (72±46 ms) ve QTcd (77±45 ms) ile kontrol grubunun QTd (34±14 ms) ve QTcd (33±14 ms) değerleri arasındaki fark anlamlı derecede uzun bulundu (p0,05). Hastaların başvuruda senkop sayısına göre ve tilt testine göre yapılan sınıflamada ise gruplar arasında yaş, cinsiyet, QTd ve QTcd değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Tartışma: Bu çalışmada senkoplu çocuk hastalarda QT dispersiyonu ve QTc dispersiyonun anlamlı derecede uzadığı bunun da ancak senkop yinelemesi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Tilt testi sonucunun yineleme süreci üzerine etkili olmadığı saptanmıştır. Hastaların şikayetlerinin sadece hekime müracaatı ve hekim önerileri ile ciddi oranda düzelme gösterdiği tespit edilmiştir. İzlemde senkoplu hastaların hastalıkları ile ilgili eğitim ve günlük yaşamda alınabilecek koruyucu önlemlere vurgu yapılmalı ve gereken olgularda ilaç tedavisine başlanabileceğini vurgulamak istiyoruz.
Özet (Çeviri)
Aım: Syncope is a temporarily loss of consciousness which coexists with loss of posture and tonus and resolves spotaneously. In our study, we aimed to investigate the non-invasive QTd method which can easily be applied to patients with syncope complaints and whether it can be used as a predictor for syncope type, arrhytmia, sudden dead and the recurrence risk. Materıals And Methods: In our study, QT dispersion was viewed on ECG and compared in 50 patients whom applied to Dicle University Medical Faculty, Department of Child Health and Diseases and Department of Pediatric Cardiology with syncope complaints and in 50 patients as control group. Patients' genders, ages, ECHOs, standing and sitting blood pressure values, hematocrit values, electrolytes, liver function tests, kidney function tests, ECG QT and QTcd were viewed. The investigation of the recurrence risk of the syncope, arrhythmia, and sudden death by calculating the QT dispersion in ECG was planned. The ones who have additional disease that might cause syncope were excluded from the study. Fındıngs: 52 patients, consisting of 28 men (53.8%), 24 girls (46.2) who appeal to us with syncope complaint were taken part into the study. The average age of first syncope of the patients whose ages ranged between 7-17 years was13.9 ± 2.4. Patients follow-up periods ranged from 5 to 18 months and the average was 10 ± 5 months. The average number of syncope at the first application was 2.8 ± 2.2. 50 healthy children were taken part into control group and 22 (% 44) of these were girls, and 28 (% 56) were boys. The mean age was13.8 ± 2.3 years and the age range was 11-17 years. The values of the QTd (72 ± 46 ms) and QTcd (77 ± 45 ms) in our patients who appeal with syncope complaint were found significantly longer than the QTd (34 ± 14 ms) and QTcd (33 ± 14 ms) in control group (p 0.05). In the classification which was made according to tilt test and number of syncopes in first application of the patients, no statistically significant differences were found between the groups in age, gender, anddispersion (p> 0.05). Discussion: In this study, it is determined that QT dispersion and QTc dispersion of children and adolescents with syncopes has significantly prolonged but this had no significant consequences on the syncope recurrence. It was defined that tilt test results were not effective on the recurrence process. It was determined that patients were getting critically better by only appealing to doctor and doctors recommendations.. In follow-ups, preventive precautions that can be taken in daily life and patient education should be more emphasized, and it should be noted that medical treatment can be applied, ifnecessary. KeyWords: Children, syncope, QT dispersion, recurrence