Hastanelerde süreç yönetimi ve süreç iyileştirme konusunda bir uygulama örneği
A sample practice on process management and process improvement in hospitals
- Tez No: 424939
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: süreç, süreç yönetimi, hastane süreçleri, malzeme yönetimi, process, process management, hospital processes, materials management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Gelişen teknoloji ve küreselleşmenin etkisiyle oluşan yoğun rekabet ortamı, hastanelerdeki tedarik ve lojistik yönetimini son derece önemli bir hale getirmiş ve kurumları bu konuda yeni stratejiler geliştirip profesyonel bir yönetim oluşturmaya mecbur etmiştir. Önceki yıllarda kamu hastaneleri tek sağlık hizmeti sunucusu konumunda iken gelinen noktada özel sağlık kuruluşlarının devreye girmesiyle bir rekabet ortamı oluşmuştur. Hastanelerin temel görevi olan tedavi hizmetlerinin sürekliliğini sağlayabilmenin yolu, kaynakları doğru yönetmekten geçmektedir. Geliri sosyal güvenlik kurumu ödemeleriyle sınırlı olan kamu hastanelerinin, kaynak yönetimi politikalarını doğru belirleyemediği sürece temel işlevini yerine getirmesi ve bu rekabet ortamı içinde kendine yer bulması mümkün değildir. Hastane giderlerinin, personel, malzeme ve diğer kalemlerden oluştuğu düşünülürse toplam gider grubu içinde malzeme giderlerinin ne kadar önemli bir yer tuttuğu açıkça görülebilir. Söz konusu hizmetin, insan sağlığına yönelik olması sebebiyle herhangi bir kısıtlama politikasından bahsedilmek mümkün değildir. Sağlık hizmeti sunumunda kullanılan malzemelerin düşük maliyetle, yüksek kalitede ve zamanında temin edilebilmesi, kaynakların etkin ve verimli kullanılabilmesi için kurum içerisinde süreç iyileştirme ve geliştirme çalışmaları ile kurum aidiyetini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı, tüm personelin eğitilerek bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Süreç iyileştirme çalışmaları, bilgi ve malzeme yönetimini merkezde tutarak, kurumu tüm teknolojik gelişmelere adapte edecek uygulamaları içermeli ve sürdürülebilir rekabet avantajını sağlamaya ve koruyabilmeye yönelik olmalıdır. Bu sebeple kurumun stratejisi, yönetim süreçlerinin açıkça belirlenmesi, misyon ve vizyonun oluşturulması, stok yönetiminin sağlanması ve süreçlerde görev alacak alanında uzmanlaşmış personelin doğru bir şekilde konumlandırılarak hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesine yönelik olmalıdır. Bu çalışmada süreç yönetimi, hastane süreçleri, malzeme yönetimi konuları kavramsal olarak açıklanmış, bir üniversite hastanesinde tıbbi sarf malzeme yönetim süreçleri, yapılan iyileştirme çalışmaları incelenmiş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The fierce competition environment resulting from advanced technology and globalization has granted the supply and logistics management at hospitals great importance, and required institutions to develop new strategies and procure a professional management on this issue. Currently, there are various private health institutions whereas public hospitals were the only health care provider in the previous years, and this has created a competition environment. Managing the resources fairly is an important step in maintaining the continuity of treatment services, which is the primary duty of hospitals. Having only the social security institution payments as their source of income, public hospitals cannot discharge their basic functions or find a place in this competition environment unless they determine their resource management policies sensibly. Considering hospital expenses consist of personnel, equipment, and other components, it is clear that equipment expenses take up a significant part within total expenditures. Restriction policy cannot be considered since the aforementioned service is for human health. We must work on process improvement and development, and institutional ownership improvement within the institution and educate and raise awareness of all personnel in order to provide cost-efficient, high-quality, timely materials used for health care and use the resources efficiently and effectively. Process improvement works should include practices that would allow the institution to adapt to technological advancements and should be aimed at providing and securing sustainable competitive advantage, with focus on information and materials management. For this reason, the institution's strategy should be defining management processes clearly, creating a mission and vision, supplying inventory management, and making sure services are provided without delay by placing the personnel that are expert in their fields and will take charge in processes in the right positions. In this study, we explained process management, hospital processes, and materials management conceptually, analyzed the medical consumables management processes and the previous improvements in a university hospital and made suggestions regarding these subjects.