Türkiye'de Cumhuriyet sonrasında yayınlanan dergilerde grafik tasarım uygulamalarının incelenmesi
An investigation of published graphic design practices in journals after the establishment of Turkish Republic
- Tez No: 424976
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de dergi tasarım uygulamaları, Türkiye'de dergicilik, Dergi tasarımı, dergi ve grafik tasarım, Grafik tasarım uygulamaları, Journal design practices in Turkey, Magazine and Journalism, Magazine design, Magazine and graphic design, Graphic design practices
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Avrupa'da ortaya çıkan ve bilim adamları arasında bir iletişim aracı olarak da kullanılan dergi, Türkiye'ye gecikmeli olarak geldi. Derginin İngiltere'den ortaya çıkışı gazete ile kitabın varlığından sonradır. Gazete ile kitap arasında bir iletişim kanalı sayılan dergi, daha çok bilim adamlarının yeni buluşlarını paylaştıkları bir araç olarak kullanılmıştır. İngiltere'den doğup, Avrupa'ya ve oradan da dünyaya yayılan dergi, ülkemizde de yine aynı amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. Derginin Avrupa'nın birçok merkezinde(İngiltere ile birlikte Almanya ve Fransa'da) sahiplenilmesinin amacı da Avrupa'da çok hızlı yayılmış olmasıdır. Cumhuriyetten günümüze Türkiye'deki dergilerde grafik tasarım uygulamarının da derginin kendisi gibi batıdan etkilenerek geliştiğini görmekteyiz. Yine dergilerde kullanılan grafik tasarım uygulamalarının da derginin kendisi gibi ülkemize gecikmeli olarak aktarıldıklarını görmekteyiz. Avrupa'dan dünyaya yayılan derginin; ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde gelişen grafik tasarım uygulamları ile birlikte daha etkili bir iletişim kanalı haline geldiği görülmekte. Gelişen tasarım uygulamalarının ülkemize sırasıyla aktarıldıklarını yıllar boyunca izlenen çalışmalarda çok açık şekilde görmek mümkündür. Özellikle dergi kapak görsellerinin çalışılmasından içeriklerin oluşturulmasına ve haber yorum içeriklerinin oluşturulması ile pekçok uygulamanın aktarıldığı izlenmekte. Ülkemizde Cumhuriyetten önce yaygınlaşmaya başlayan derginin her gün biraz daha gelişerek cumhuriyetten sonra da artan iletişim ve ulaşım kanallarının da etkisiyle daha hızlı şekilde takip edildiği ve dönüştüğü görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The academic journals as a communication tool first time appeared in Europe and came to Turkey later. The journals became a part of our life in England after books and newspapers. The journals are considered to be a communication channel between books and newspapers, which are tool for scientists to share and publish their research results. It was borne in England and spread to Europe. It has been commonly used as a scientific tool everywhere in the World including Turkey. Since the earlier years of the Republic, like the journal itself, we can see that the development of the graphic design practices is affected from Western countries. Like the journals, the graphic design practices which have been used in the journals also had arrived Turkey late. The Journal which spread from Europe to the World, with the developments in the graphic design practices in the U.S., England, and Germany, became a more effective communication channel between scholars, scientists, and researchers. When we look at the improvements of the graphic design practices over the years, we can clearly see the values and contribution to the graphic design literature. Especially, in terms of the cover page of the magazine, news-analysis, and the concept of the magazine, it can be seen that a lot of practices are transmitted. The journals which started to spread in Turkey before the Republic (because of the advanced communication tools, technology and transportation) have been continued improving after the declaration of the republic as well. This paper discusses and explores the historical developments in the graphic design practices in Turkey during the time of Republic.