Medyada manipülatif habercilik: Hürriyet gazetesi ve Ahmet Kaya örneği
Manipulative journalism i̇n media: Hürriyet newspaper and the case of Ahmet Kaya
  1. Tez No: 424982
  2. Yazar: HÜLYA BAŞCI
  3. Danışmanlar: DR. KEMAL ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Manipülasyon, Rıza Üretimi, Eleştirel Söylem Analizi, Media, Manipulation, Consent Production, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Medya, sadece bilginin enformasyona dönüştürülmesi konusunda değil; aynı zamanda bu enformasyonun ne zaman nerede, ne kadar ve nasıl verileceği konusunda da belirleyicidir. Enformasyonun oluşturulması sürecinde gerçeklik, medya aracılığıyla yeniden oluşturulmaktadır. Bu açıdan bakıldığında medya hangi enformasyonun önemli, hangisinin önemsiz olduğunu saptayarak; oluşturduğu enformasyonu çerçevelemektedir. Bu durum enformasyonun tek yönlü ve manipülatif bir hale getirebilmektedir.Hegemonik güçler, rıza üretimini yoluyla iktidarlarını meşrulaştırmak için medyadan yararlanmaktadırlar.Bu, medyayı var olan sosyo-ekonomik ve sosyo-politik yapılar içinde, sistemin temel öğelerinden biri haline dönüştürmektedir. Tez, gerçeği yeniden oluşturarak sunan medyanın, yaşanmış bir olayda haberi nasıl manipülatif hale getirdiğini ortaya koymaktadır.Çalışmada ele alınan örnek olay Van Dijk'ın eleştirel söylem analizi çerçevesinde, hedeflenen kanaatin oluşturulması için manipülatif haberlerin nasıl yapıldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Media is determinant in the transformation of knowledge into information as well as where, when and how this information will be used.In the process of information production, reality is reconstructed by the media. In this regard, media frame information by deciding which one is important and which is not. This causes one-way and manipulative information. Hegemonic powers benefit from media in order to legitimate their power by manifacturing consent. Therefore media become one of the key elements socio-economic and socio-political structures of the social system.This thesis reveals how media manipulate news based on a true story and reconstruct the reality. In this study Van Dijk's critical discourse analysis is used to put it forward how manipulative news are made in order to form targetted opinion.