Evli kadınların eşleriyle ilişkilerindeki doyum düzeyleri ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişki
The relationship between depression and anxiety levels and relationship satisfaction level at married women
- Tez No: 425085
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN TÜRKÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, İlişki Doyumu, Depresyon, Anksiyete, Marriage, Satisfaction in relation, Depression, Anxiety
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli kadınların eşleriyle ilişkilerindeki doyum düzeylerinin depresyon ve anksiyete düzeyleriyle olan ilişkisini saptamaktır. Bunun yanı sıra sosyo-demografik değişkenlere göre (yaş, eğitim düzeyi, eş eğitim düzeyi, çalışma durumu, evlilik süresi, çocuk sayısı, gelir düzeyi, evlilik öncesi tanışıklık süresi, evlilik biçimi) ilişki değerlendirme ölçeğinde saptanan ilişki doyum düzeylerinin farklılık gösterip göstermediği ve eş destek düzeyi, evlilik hayatına ilişkin gelecek öngörüsü ölçekleri puanlarının ilişki değerlendirme ölçeği puanlarıyla bağıntısına bakılmıştır. Araştırmanın örneklemi, yaşları 18 ile 60 arasında değişen 234 evli kadından oluşmaktadır. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, İlişki Değerlendirme Ölçeği (RAS), Beck Depresyon Ölçeği ve Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI-I-II) kullanılmış, elde edilen veriler Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testi, Bağımsız Grup t testi, Tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post –hoc LSD testi, Pearson çarpım moment korelasyon analizi tekniği ile incelenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri sonucunda İlişki Değerlendirme Ölçeği puanları düştükçe depresyon, durumluk anksiyete ve sürekli anksiyete puanlarının anlamlı şekilde yükseldiği görülmüştür. 45 yaş ve üzeri, 21 yıl ve üstü evli olan kadınların İlişki Değerlendirme Ölçeği puanlarının anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyi, eş eğitim düzeyi, çalışıyor olma durumu, çocuk sayısı, gelir durumu, evlilik öncesi tanışıklık süresi, evlilik biçimi İlişki Değerlendirme Ölçeği puanları ile karşılaştırıldığında farklılık bulunmamıştır. Eş destek düzeyi ve evlilik hayatına ilişkin öngörü ile İlişki Değerlendirme Ölçeği puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the correlation between satisfaction levels and the levels of anxiety and depression in married women's relationship with their spouses is studied. Additionally, the participants' socio-demographic characteristics (age, the education level of the married women and that of their spouse, the state of being a working woman, the number of children, the perceived income, the duration of courtship before marriage, the type of marriage) are evaluated in accordance with the satisfaction levels on the relationship evaluation scale. In addition to this, the scale results of the level of support by the spouse, and the visions for future about the marriage were compared to the satisfaction evaluation scale results. The research sample consists of 234 married women aged between 18-60. Demographic Information forms, Relationship Assessment Scale (RAS), Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory (STAİ-I-II) are used, the findings are evaluated through Kruskal Wallis-H test Mann Whitney-U test, Independent Samples t test, One-way Analysis of Variance (ANOVA), Post-hoc LSD test, and the Pearson product-moment correlation coefficient. The result of the evaluation of the statistical analyses shows that the lower the RAS results are the higher the results of depression and State-Trait Anxiety are. The RAS results of women aged 45 and over, as well as the results of women married for 21 years or more are meaningfully low. No relation is found between the education level of the married women, education level of their spouse, the state of being a working woman, the number of children, the perceived income, the duration of courtship before marriage, the type of marriage and the satisfaction in the relationship. There is a meaningful correlation between the satisfaction of women in their relationship with the support of their spouses and visions for the mariage. The findings and the outcome of this research are discussed within the literature.